Amerikanska familjeorganisationer rasar:

Den populära barnfiguren som i Sverige visas på barnkanalen ”Nickelodeon”, dyker upp i en video om respekt och tolerans som distribuerats till 61 000 amerikanska skolor. Men amerikanska familjeorganisationerna American Family Association och Focus on the Family menar båda att SpongeBobs medverkan bara betyder att han försöker indoktrinera barn och ungdomar att acceptera homosexualitet.

Ledaren för Focus on the Family Dr. James Dobson menar att videon är klart ”pro-homosexuell”. Videon är en musikvideo som är producerad av Nile Rodgers. Det var han som skrev discofavoriten ”We are family” och vars organisation We Are Family Foundation kämpar för acceptans för allas rätt till acceptans i samhället.
-‘Skrapar man på ytan av musikvideon fattar man att en av sakerna som hyllas är homosexualitet,’påstår Ed Vitagliano som arbetar med American Family Association.
I verkligheten nämns sexuell läggning inte alls i videon och det medföljande materialet. Däremot står det på ”We Are Familys” hemsida att de arbetar mot diskriminering pga sexuell läggning, ålder, tro, ursprung och handikapp.
Dr. Dobsons assistent Paul Batura menar dock att Focus on the Family står fast i sin anklagan:
– Vi ser videon som ett medel för att manipulera och hjärntvätta barn”. Det är ett klassiskt lockbete för att få in folk i tänkande att homosexualitet är naturligt ”.

Huruvida SpongeBob Squarepants själv är homo är inte klarlagt men ansedda tidningen Wall Street Journal skrev för tre år sedan om hans stora skara gayfans. En stor del amerikanska gays har tagit SpongeBob till sitt hjärta för att han ses ofta hålla handen med en rosa stjärnfisk som heter Patrick, och han har en divig klarinettspelande kompis som heter Bläckvard och dessutom gillar han att kolla på TV och då helst ”The Adventures of Mermaid Man and Barnacle Boy.” SpongeBobs skapare Stephen Hillenburg berättade dock för Wall Street Journal att han alltid sett karaktärerna som assexuella men kan förstå att homosexuella gillar SpongeBob Squarepants.
– Serien hyllar att alla är olika och ska accepteras för det.

SpongeBob Squarepants dyker snart upp på svenska biografer i en egen långfilm. Innan dess kan du se honom och hans vänner på barnkanalen Nickelodeon 8.30, 15.40 och 16.05 varje dag.

Publicerad: 2005-01-24 13:44:31