De första rapporterna gav inga indikationer på hur stor skada den jättelika vågen i Stilla Havet gjort. Timme för timme uppdateras vi med bilder och rapporter från länderna runt epicenrum och speciellt svenskpopulära Thailand där många svenskar valt att fira jul och nyår.
Ulf Mikaelsson driver tillsammans med affärspartnern Börje Carlsson Gay Connect Guesthouse i Patong, ca en mil utanför Phuket Centrum. Deras guesthouse ligger i Paradise Complex, en bit från stranden och Ulf berättar att
de varit förskonade materiell och mänsklig skada, men att det är en tryckt stämning i den annars så glada semesterorten:

”Det här är en fruktansvärd katastrof som alla talar om. Jättevågen svepte in över land vid halv niotiden på annandagsmorgonen och ett stort antal turister hade hunnit ner till stranden. Hos oss sov de flesta efter festande kvällen innan. Det var när folk åt frukost som folk kom springande och skrek att det händ något hänt nere vid stranden. Min affärspartner och hans malaisiske pojkvän åkte begav sig ner mot stranden och möttes av en våg högre än palmerna som förde med sig i princip allt i sin väg. De kastade sig in i en hotellobby och lyckades få fästa kring en pelare i lobbyn. Vattnet och en massa bråte sköljde in och hade de inte fått grepp om pelaren hade de svept med. Jag kunde inte ta mig ner till stranden igår för allt vatten men imorse gjorde jag ett försök för att se vad som hänt. Hela strandremsan med hotell och restauranger är som en krigszon och det ser helt overkligt ut. Ett cementhus på tre gånger fyra meter som rymmer ett växlingkontor stod mitt i gatan och bilar hängde ut ut fönster på första våningen”.

Här i Sverige får vi en bild av katastrofen genom internet, tidningar och TV men hur upplever man information och rapporter mitt i området?

”Det är så mycket rykten och rapporter att man inte vet vad man ska tro. Igår kom folk springande ett antal tillfällen och skrek att en ny större våg var på väg. Jag tror det är så svårt att begripa att något sånt här hänt eftersom det inte kom någon förvarning och solen sken som vilken dag som helst. DEt hade inget med vädret att göra vilket man gärna vill koppla ihop med en katastrof som denna. Ingen var beredd på det här skulle ske och folk vet inte vad som ska hända härnäst. Det råder förvirring och chock fortfarande, även om det är betydligt lugnare idag.
De turister och lokalbefolkning som var på stranden, gick ännu längre ut när vattnet sögs ut en första gång; alla fiskar och krabbor blev ju tillgängliga…de människorna hann aldrig undan den stora väggen av vatten som kom över dom.
Nyhetsinformationen här nere är knapphändig och de flesta av oss kollar på BBC på TV:n eller på nätet. Jag upplever att Expressen och Aftonbladet är snabbare på rapporteringen än vad de lokala medierna så där kollar jag vad som händer”.

Hur många som omkommit eller skadats vet ingen ännu och uppgifterna varierar. Och antalet drabbade tycks öka hela tiden.

”Jag känner ingen som skadats eller dött ännu så vitt jag vet. Våra gäster mår som sagt bra; men det är de som bodde nere vid vattnet som drabbats hårdats. De som inte hunnit ut på stranden kan ha skadats när hotellbyggnaderna förstördes när vågen svepte in över land.
Thailändarna är otroligt vänliga och hjälpsamma och gör ett jättejobb här nere, men ingen kunde vara beredd på något sådant här stort och overkligt. Jag tänker på de som drabbats och känner verkligen för dem och deras anhöriga”


Gay Connect Guesthouse i Patong drivs av svenskarna Ulf och Börje.

Publicerad: 2004-12-27 17:54:48