Melodifestival 2005

En mer korrekt blandning går knappast att hitta i något TV-program; folk med ursprung i hela världen, olika sexuella läggningar och folk i alla storlekar.
Bland bögarna finner vi Mathias HolmgrenDatesångaren Patrik RasmussenRickard Engfors och Alexander Bard. Och i dagens Aftonbladet kom Katrina and The New Wawe-sångerskan Katrina Leskanich ut som flata och berättade att hon bor med en kvinna.
Mina damer och herrar; i årets melodifestivalsdeltagarblandning finns med andra ord nåt för alla och igår presenterades alla 28 deltagarna på en stor presskonferens på TV-huset i Stockholm. QX var givetvis där och kollade in vem som hamnade i vilken deltävling.

Göteborg
Lördag 19 februari
Linda Bengtzing ”Alla fllickor”
Shirley Clamp ”Att älska dig”
The Wallstones ”Invisible people”
Papa Dee ”My no 1”
Pay TV ”Refrain refrain”
Cecilia Vennersten ”Var mig nära”
Nordman ”Ödet var min väg”.

Kommentar: Linda Bengtzing känner vi igen från TV4:s ”Ordjakten” som tävlar i en klassisk schlager, Nordman gör debut i schlagersammanhang i en låt i deras stil och PayTV säger sig ha vinnarformulan i år. Startfältet ser extremt starkt ut(Shirley, Nordman, Papa Dee, PayTV och Wallstones) och lägg härtill en joker…

Linköping
Lördag 19 februari
Avalon ”Big up”
Sanna Nielsen och Fredrik Kempe ”Du och jag mot världen”
Bodies Without Organs med ”Gone”
Camilla Brinck ”Jenny”
Josefin Nilsson ”Med hjärtats egna ord”
Cameron ”Roma”
Arja Saijonmaa ”Vad du än trodde så trodde du fel”

Kommentar: Tuffaste startfältet; Arja, Sanna & Fredrik, BWO, folkkära Josefin Nilsson,och spännande nykomlingen Cameron som sjunger ”Roma”. Arja gör comeback i schlagersammanhang med en svensk ”I will survive” med mycket humor, Alexander Bards Bodies Without Organs ligger just nu etta i Ukraina, Avalon blev årets europeiska artister i på African Music Awards och Sanna och Fredrik tävlar i en låt som Fredrik tror att ”QX läsare kommer att gilla”. Ännu ett tufft startfält.

Skellefteå
Lördag 26 februari.
Martin Stenmarck ”Las Vegas”
Kwanzaa ”Lovin´ your feen”
LaGaylia ”Nothing at all”
Jessica Folcker ”Om natten”
Josef ”Rain”
Jimmy Jansson ”Vi kan gunga”
Nana Hedin ”Wherever you go”.

Kommentar: På pappret det svagaste startfältet; men det tenderar den tredje deltävlingen att alltid vara. Minns Style, Barbados och Liverpools avancemang 2003 och förra året vann Sandra Dahlberg och tanterna…)Jessica Folcker schlagerdebuterar i en låt som sjöngs av Arja på demon som skickades in, Josef är hjälte i Syrianska kretsar och turnerar runt på Syrianska fester. Känns som en stor framgång att festivalen lyckats få in artister med stark förankring i andra kulturer.
Nana Hedin är en av de starkaste refräng-och kör sångerskorna och har anlitats av Jonas Gardell,Dr Alban, Jessica Folcker och E-type såklart. Hon tröttnade på alla bögars tjat och ställer i år upp. Årets bästa röst?

Växjö
Lördag 5 mars
Caroline Wennergren ”A different kind of love”
Katrina & The New Wave ”As if tomorrow will never come”
Date ”Hörde änglarna viska ditt namn”
B-Boys International feat. Paul M ”One step closer”
Rickard Engfors & Katarina Fallholm ”Ready for me”
Anne-Lie Rydé ”Så nära”
Mathias Holmgren ”Surrender to my heart”.

Kommentar: Inte alls lika starkt som förra årets sista delfinal(minns Lena, After Dark, Shirley, Pandora och Andrés). Rickard Engfors kallar gruppen för Anne-Lie (Rydé) och de tre bögarna; Mathias, Rickard och Patrik Rasmussen. Dessutom är nyligen utkomna Katrina med och slåss om en finalplats i det här heatet. Och inget kan vara mer passande; här hissar vi glatt regnbågsflaggan och hejar på våra homos(förutsatt att låtarna är bra såklart). Mathias låt är popdisco med schlagerkänsla som kommer få svensk text och Anne-Lie deltar med en låt som påminner om förra årets bidrag. Rickard Engfors uppträder med Katarina Fallholm som ser ut som en äldre kopia av lilla Rickard. De utlovar något spektakulärt som aldrig setts i svensk TV förut.

Publicerad: 2004-12-08 14:00:00