Teater

Det är i Stadsteaterns nya pjäs ”Jag är min egen fru” som Björn gestaltar den tyska transvestiten Charlotte von Mahlsdorf och hennes fascinerande levnadsöde.
Charlotte som föddes som biologisk man kände sig som kvinna och lyckades i en oförstående och fasansfull samtid finna modet att vara sig själv. Hon överlevde både nazismen och kommunismen i Tyskland och teaterstycket skildrar hennes uppväxt under andra världskriget och sedan hennes liv i efterkrigstidens Östberlin.
Charlotte har tidigare porträtterats i Rosa von Praunheims film Ich bin meine eigene Frau (Jag är min egen kvinna). Den aktuella pjäsen bygger dock på författaren Doug Wrights intervjuer med huvudpersonen som han gjorde under flera års tid. När Charlotte blev något av en kändis efter Berlinmurens fall uppdagades det till slut att hon kanske hade samarbetat med Stasi. Charlotte von Mahldorf levde sina sista år i svenska Porla Brunn utanför Laxå dit hon flyttade 1998 efter att hon kände sig allt mer hotad av nynazisterna.
Jag är min egen fru handlar om mod, integritet samt rätten att vara sig själv och är en resa in i både det vackra och fula i en människas psyke. Historien tar upp en hel del svåra frågeställningar, blandat funderar man över vad kön egentligen är och vem som ska avgöra vilket kön vi tillhör. Jag är min egen fru gjorde 2003 succé på Broadway och vann i år Pulitzerpriset. Pjäsen som regisseras av Rickard Günther är en enmansföreställning där Björn Kjellman gör samtliga 40 karaktärer. Nu är det som sagt snart dags för Sverigepremiär, närmare bestämt den 26 november. För den nyfikna finns det givetvis ingen bättre att fråga än den i rollen aktuella skådespelaren, så Björn Kjellman svarar nedan på några frågor.
Berätta lite om pjäsen!
Den redovisar processen av att skriva den här pjäsen och författaren finns med som en av karaktär på scenen. Han var amerikan och när att han fick reda på att hon (Charlotte von Mahlsdorf) fanns så begav han sig till Tyskland var på hon berättar sin livs-historia för honom. Det är en väldans massa roller, men grundrollen är Charlotte.

Finns det några likheter mellan Candy Darling och Charlotte?
De är väldigt olika. Charlotte är en oglamorös kvinna, långt ifrån den gängse bilden av transvestiter. Hon har sjallett om huvudet, en enkel klänning och absolut inget smink.

Vad fick dig att fastna för manuset?
Hon har ett ohyggligt spännande levnadsöde. Det är en fråga om vad man gör för att överleva. Hon var tvungen att kompromissa samtidigt som hon hela tiden levde öppet som kvinna. Sen är frågan om hon angav sina vänner spännande när hon inte kompromissade med sig själv vilket visar att människan är komplicerad.

Hur känns det att göra alla dessa roller själv?
För mig är det viktigt att göra olika saker. Efter en tid i en stor ensemble är det skojigt att vara alldeles ensam på scenen och byta roller med små metoder. Så är det kul att för första gången jobba med Rickard Günther som jag känt i 20 år. Det har varit nära förut men aldrig blivit av förrän nu.

Jag är min egen fru har premiär på Klarascenen på Stockholms Stadsteater den idag, den 26 november. Björn Kjellman är ensam skådespelare i regi av Rickard Günther som även står för scenografi

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=1893

Källa: Läs Reporters intervju med Charlotte

Publicerad: 2004-11-26 14:30:00