TV

Micael Milsten är hiv-smittad och smittan är ständigt närvarande i hans vardag. Den gör sig alltid påmind rent fysiskt, men den påverkar också relationerna. Micael är singel, och enligt lagen är han tvungen att berätta om sin smitta för eventuella sexpartners.
Men den främsta oron handlar ändå om att behöva börja äta bromsmediciner. Micael har sett vilka biverkningar medicinerna kan ha, och det vill han inte vara med om. Samtidigt vet han mycket väl att medicinerna är det enda som kan förlänga hans liv. Varje kontrollbesök hos Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm innebär en viss oro. Hur ser blodvärdena ut denna gång?
Sjukskötaren Jussi Halme har jobbat med hiv-patienter i 16 år. Han har sett tiden både före och efter bromsmedicinerna. Han är oroad över att hiv på senare åren tystats ner.
-Jag har märkt att folk tar mer risker i sitt sexliv, somliga verkar ha inställningen att hiv inte längre är en dödlig sjukdom när det nu finns bromsmediciner. Men får du hiv så måste du leva med sjukdomen resten av ditt liv som det ser ut nu, säger Jussi Halme.
Att bära på hiv-smitta är inte lätt. Smittan och sjukdomen är fortfarande stigmatiserade.
Reporter är Heidi Liekola och fotograf Micael Jansson.

Källa: svt.se

Publicerad: 2004-11-25 16:40:20