Det blev ett nej för socialistisk venstres (SV) förslag om att införa en könsneutral äktenskapslag i Norge. Endast socialdemokratiska arbeiderpartiet stöttade idén i behandlingen i Odels tinget som handhar lagfrågor i Stortinget.
Från senterpartiet ville man istället tillsätta en utredning, men ett beslut i frågan sköts på framtiden. De borgerliga partierna høyre, kristeligt folkeparti och fremskrittspartiet stod bakom linjen att helt skjuta på beslutet.
Från Høyres sida vill man vänta på vårens landsmöte men taleskvinnan Sonja Sjøli markerade en öppning genom att förklara att hon personligen är för att öppna äktenskapet för samkönade par.
Från kristeligt folkeparti och fremskrittspartiet ställer man sig tydligt avvisande och menade att vänsterns förslag i grunden handlar om att öppna för att samkönade par skall kunna prövas för adoption.
Genom att förslaget från SV föll så skjuts även adoptionsfrågan på framtiden.
Till den kristna tidningen Vårt Land säger dock Kristin Halvorsen från SV att hon trots bakslaget är ”överraskad hur snabbt frågan framskrider” och tror att det redan inom ett år kan finnas en majoritet för förslaget.

Publicerad: 2004-11-19 13:07:12