Presidentval 2004

I ett uttalande efter det amerikanska presidentvalet och de folkomröstningar kring homoäktenskap som hållits kommenterar nu den amerikanska gayrörelsen bakslaget.
– Anti-gaytilläggen som antogs i delstaterna sårar oss, säger GLAADs (The Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) chef Joan M. Garry i ett uttalande. Men de representerar inte hela valet 2004. Vid vallokalsundersökningarna sa 60% av de amerikanska väljarna att de ger sitt stöd till att samkönade par erkänns lagligt. Det är en siffra som sätter de lokala folkomröstningarna i en viktig nationell kontext och pekar tydligt på den framgång vi haft för att ges lika skydd under lagen.

Vid vallokalsundersökningarna placerade hela 22% av de röstande ”moralfrågor” på toppen av det som engagerade dem. Men från GLAADs sida påpekar man att i begreppet ingår fler frågor än just synen på homo- och bisexuella.
4,5 miljoner öppet definierade homosexuella svarade på vallokalsundersökningarna. Av dessa röstade 77% för Kerry och 23% för Bush. I gruppen tappade Bush 2% jämfört med valet 2000.
Garry säger i sin kommentar till valresultatet att ”opinionen förändras inte över en natt” och manar till ett fortsatt arbete för att ge homo- och bisexuella lika rättigheter, inkluderat rätten att få gifta sig.
Från NGLTF (National Lesbian and Gay Taskforce) oroar man sig över efter kommentarer där ”gayfrågan” pekats ut som en orsak till Kerrys förlust. Organisationens ledare Matt Foreman menar att man ny söker syndabockar och menar att det är fel att endast hänga upp förlusten på ”gayfrågan”. ”Don’t buy it” säger han i uttalandet.

I de flesta av de 11 delstater där man röstade om att äktenskap skall definieras endast som något som kan ingås av en man och en kvinna, var majoritet kring 70%. I den demokratiska delstaten Oregon var siffrorna mer jämna. Där röstade 57% för och 43% mot.
Tidigare i år ingick över 3000 samkönade äktenskap i Multnomah County. Dessa blir nu upplösta och reaktionerna har varit kraftiga.
– Att nekas rätten att gifta dig med den du älskar är att reduceras tll en andar klassens medborgare och att betraktas som mindre mänsklig, sa Beren DeMotier från Portland till sajten Oregonlive.com.
I Oregon väntas nu en legal strid om resultatet och kring frågan hur de äktenskap som ingåtts i Multnomah County skall hanteras.
På nationell nivå kräver nu konservativa krafter att ett nationellt förslag till att ”skydda” äktenskap skall tas fram. Samtidigt har förslagen om sambo- eller partnerskapslagar som i delstaten Vermont och i den skandinaviska länderna att samla stöd från såväl demokrater som enskilda republikaner, uppger Oregonlive.

Organisationen Gay & Lesbian Victory fund samlar in stöd till öppet homo- bi och transkandidater. I sin listning av resultatet konstateras att årets val blev ett genombrott för transpersoner.
Amanda Simpson som ställde upp i Arizona och fick 20,5% av rösterna. Hon kom dock inte in i delstatens representanthus men bedöms ha en politisk framtid inom det demokratiska partiet.
Stor uppmärksamhet fick öppet lesbiska Lupe Valdez som ställde upp mot en republikansk i valet om sheriff för Dallas. Hon vann med 51% av rösterna.
Av de 64 kandidater som sökte och fick stöd av Gay & Lebsian Victory Fund valdes totalt 40 in på sina positioner

Publicerad: 2004-11-05 13:36:33