Serier

Det senaste numret av X-Men (nummer 5 2004) undersöker Beast, en hårig lejonliknande superhjälte och hans kollega ett hatbrott där en mutant blivit mördad. En polis kallar Beast modig eftersom han hört att Beast är öppet homosexuell. Beast kollega i X-Men säger till honom Du är inte bög Då svarar Beast Jag kan vara det, jag har hånats hela livet för mitt utseende och mitt sätt att klä mig. Jag har fått höra det mesta från folk och rest mig ovanför det. Sedan säger han, jag är både bög och mutant och är en förebild för osäkra ungdomar.

Seriefiguren Professor Charles Xavier skapade X-Men. Han samlade ihop ett team av unga mutanter och lärde dem att acceptera sig själva och för att använda sina krafter och kämpa för Xaviers dröm om fridfull samexistens mellan människor och mutanter. Beast var en av de första medlemmarna i X-Men. Som ung var han en enstöring som hellre tillbringade det mesta av sin tid i skolans bibliotek och pluggade för sig själv, medan de andra killarna imponerade på skolans snygging Jean Grey. På den tiden var inte Beast blå eller såg djurisk ut, utan hade enormt stora händer och fötter och var extremt böjlig och smidig. Han har alltid varit något av en kandelaberbög som gillar att spela Chopin i månskenet, fina viner och ha ljusstakar á la Liberace.

Blå blev han först då han experimenterar med sig själv och förvandlas till en mycket hårig och kraftfull drömkille. I ett avsnitt gör hans tjej, som är människa och journalist, slut med honom. När hon sedan ber om ursäkt för det, svarar Beast henne, jag tror att jag är bög. Hna säger det mest för att jäklas med henne. Hon tar det dock på allvar och råkar läcka ut det i världspressen så att alla får veta.

Det finns många likheter mellan mutanter (födda med den X-gen som gör dem fysiskt annorlunda) och homosexuella. Vanliga människor är rädda för dem och föraktar dem. Mutanterna måste dölja att de är mutanter så länge de kan. Ofta får de komma ut för sina föräldrar och berätta om hur annorlunda de är. Föräldrarna brukar reagera med att säga kan du försöka att inte vara mutant. Även mutanter bor gärna tillsammans i speciella stadsdelar. Många bor i ”mutant town” i New York eller på öriket Genosha, där de har mutantklubbar, fik och affärer med speciella kläder för de mutanter som har långa tentakler eller vingar. Där råkar de även ut för hatbrott utförda av människor som inte tycker om dem som är annorlunda.

X-Men är en av världens mest sålda serietidningar och är numer skriven avGrant Morrison. Han ses som en av världens bästa serietidningsförfattare och skakade verkligen om serietidningsvärlden med sin version av X-Men. Han har gjort deras äventyr mer realistiska och bytte ut superhjältedräkterna till läderkläder. Grant Morrison har bland annat återskapt Serietidningen JLA med hjältar som Superman, Batman och Wonder Woman. I USA har hans period av X-Men slutat men i Sverige finns det material för åtminstone ett år till. Det resterande året är Grant Morrisons bästa. Bland annat kommer X-mannen Wolverine att få reda på sin bakgrund och läsarna får läsa om mutant-terroristen Magnetos öde.
Andra gaykaraktärer i X-Men är den öppet homosexuelle Northstar som är kär i Iceman. Det ryktas om att Iceman också är homosexuell men han gillar inte att Northstar raggar på honom.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=1012

Källa: Mer om X-men

Publicerad: 2004-10-28 15:00:59