Fransmännen kan skatta sig lyckliga….

Idag lanseras Europas första gaykanal, PinkTV, i Frankrike. Efter att ha blivit uppsjuktet flera gånger är nu det 4-åriga projektet klart för start. TV-kanalen kommer att distribueras via de flesta satellit- och kabel-TV-operatörer. PinkTV kommer att sända sina program dygnet runt. Och det för bara 9 € (ca 80 kr) per månad, ”motsvarande priset för en biobiljett eller entrén till en nattklubb”, enligt PinkTVs 45-årige VD Pascal Houzelot.
Houzelot har en del erfarenhet från TV-branschen och filmproduktion och har velat skapa en TV-kanal med bra kvalitet – utan att den för den skull blir alltför ”hipp” – som kan attrahera en gay- och gayvänlig publik. PinkTV kommer att innehålla en cocktail av dokumentärer, talk-shows, TV-serier (såsom nya avsnitt av Queer As Folk, French & Saunders och Tipping the Velvet) samt filmer.
Pascal Houzelot medger att kanalen behöver ca 200 000 abonnenter för att företaget ska var lönsamt. Är det realistiskt när man vet att Têtu (fransktalande homosexuellas referenstidning) har en upplaga på ca 50 000 ex/månad? Det återstår att se men samtidigt har tiderna förmodligen aldrig varit bättre för en sådan satsning i ett land som har upplevt en rejäl kulturell revolution de senaste åren när det gäller homosexuellas synlighet i samhället och inte minst i media. Lanseringen av LOGO (MTVs egen gayTV-kanal) i USA våren 2005 skrämmer Houzelot i alla fall inte, snarare tvärtom; han känner sig snarare uppmuntrad i sitt projekt.

En liknande svensk satsning är ännu så länge inte på gång, men vi kan hoppas att om PinkTV går bra i Frankrike kan även andra länder inspireras.


Pascal Houzelot; PinkTV:s VD

Publicerad: 2004-10-25 00:00:00