Debatt:

På Egilsgade 22, tio minuters promenad från Ströget, ligger den privata Storkkliniken vars grundare Nina Stork har hjälpt många kvinnor att förverkliga sin dröm om föräldraskap. Inte minst för lesbiska och bisexuella kvinnor från Sverige har Storkkliniken blivit en uppskattad möjlighet.

I Sverige planeras en reform som äntligen skulle tillåta assisterad befruktning för kvinnor i samkönade relationer (även om de konkreta lagförslagen fortfarande har brister). Betyder det att Nina Stork eller hennes kollegor snart kan öppna filial i Malmö eller Stockholm?

Nej, även efter lagändringen skulle Nina Stork hamna i fängelse. Hon skulle nämligen göra sig skyldig till ett allvarligt brott: privata vårdgivare får inte utföra sådana befruktningar i vårt land.

I Sverige måste en insemination där kvinnan får sperman från någon annan än sin partner – alltså samtliga inseminationer för kvinnor i samkönade förhållanden – ske på ett offentligt finansierat sjukhus. Dessutom måste de utföras under överinseende av en läkare som är specialist i gynekologi eller obstetrik.

Det betyder dubbelfel för Nina Stork, som är barnmorska och driver en privatklinik. Skulle kvinnan behöva provrörsbefruktning är reglerna ännu strängare i Sverige: då kan befruktning med donerad sperma bara ske på ett av landets få universitetssjukhus.

Det finns inga medicinska skäl till detta. Ingen kan påstå att en privatklinik skulle vara sämre på att erbjuda assisterad befruktning under trygga former enbart på grund av att den är privat. Den som tvivlar kan ju fråga någon av de 96 svenska kvinnor som fram till 2003 blivit mammor tack vare Storkkliniken.

Orsaken till de svenska reglerna ligger i stället i en djupt rotad misstro till enskilda alternativ inom vården. Under årtionden härskade en socialdemokratisk folkhemsmodell där idealet var att all vård och omsorg skulle skötas i offentlig regi. Folkpartiledaren Bengt Westerberg utmanade detta tänkande på 80-talet genom att bl.a. föreslå fler privata vårdcentraler. För dåtidens socialdemokrater var det närmast ett helgerån.

Sedan dess har socialdemokraterna tvingats backa, men fortfarande satsar regeringen på att försvåra och förhindra för privata alternativ. Det senaste exemplet är stopplagen som ska hindra sjukhus att övergå i enskild drift.

För mig är det viktigast att alla får tillgång till bästa tänkbara vård, betald över skattsedeln. Om den enskilda individen sedan vill gå till en offentlig eller privat klinik måste det vara hennes eget beslut. Den principen bör gälla inte minst när det handlar om ett av de viktigaste besluten i livet – att bli förälder.

Jag har därför lagt fram en interpellation i riksdagen för att kunna debattera denna fråga med vårdminister Ylva Johansson. Mitt förslag är att privata vårdgivare ska få rätt att erbjuda assisterad befruktning enligt samma regler som gäller för offentliga. På så vis skulle den kommande lagändringen inte bara bli en frihetsreform för lesbiska och bisexuella kvinnor, utan också en valfrihetsreform.

Det är dags att slänga skygglapparna. Låt Storkkliniken och andra privata inseminationskliniker få verka fritt i Sverige!

Martin Andreasson
Riksdagsledamot (fp), ordförande i Homo-, bi- och transliberaler

http://www.qruiser.se/index.php?medlemsid=11988

Källa: På Qruiser: Martin Andreasson

Publicerad: 2004-10-14 10:09:06