Grattis:

I hård konkurrens har QX krönikör Mats Strandberg blivit nominerad till ”Årets krönikör” tillsammans med Björn Ranelid och Kicki Norman. Den 26 oktober delas priset ut på Tidskriftsdagen den 26 oktober där Filip Hammar och Fredrik Wikingsson är konferencierer och där Hans Blix och Stina Lundberg Dabrowski ska hålla föredrag.

QX ringde upp Mats för att gratulera till nomineringen.
Grattis Mats, stolt som en tupp idag?
– Verkligen. Det här är hur kuckelikul som helst. Helt overkligt.
Du har ju skrivit krönikor i QX i två år, vad är roligast med att skriva krönikor i QX?
– Det är förstås förödande härligt för ens ego att få utgjuta sig om precis vad man vill. Men allra roligast är det att få respons från QX-läsarna via Qruiser. Det är kul att få beröm men ännu roligare att få skit av folk som känner sig träffade av något i en krönika. Då vet man att man har lyckats.
Finns det något ämne du inte kan skriva om tycker du?
– Ja, det finns så otroligt mycket som jag är så otroligt kluven inför med gayvärlden. Jag försöker undvika de ämnena tills jag vet att jag kommer att tycka samma sak åtminstone hela den månaden som tidningen ligger ute. Som till exempel när man får mail från ”polyamorösa” som vill att månggifte ska tillåtas i kyrkan, att om samkönade par ska få vigas av en präst så ska de också det, hela bunten. Då blir jag å ena sidan helt matt av att de orkar – varför måste de nödvändigtvis gifta sig i kyrkan när deras grej är så långt ifrån vad själva ceremonin står för? Å andra sidan är ju det precis vad en kristdemokrat använder som argument mot homoäktenskap så är det ok av mig att känna så? Jag brottas mycket med sånt där mellan varven.
Du slåss om titeln som ”Årets krönikör” med Björn Ranelid och Kicki Norman, vem av dessa två blir du helst besegrad av om du nu inte skulle vinna?
– Det går faktiskt på ett ut.
Vilka sitter i juryn?
– Linda Skugge, Malou von Sievers och Peppe Engberg. Det är särskilt roligt att Linda är med, för det var hennes tidiga krönikor i Expressen Fredag som fick mig att vilja börja skriva.
Har du redan börjat spåna på tacktalet?
– Ja. Det är sånt man drömmer hela livet om att få göra men just nu känns det bara scary. Jag blir nog lite smyglättad om jag inte vinner, då slipper jag i alla fall gå upp på scenen, haha. Men jag lovar att tacka dig från scenen om jag vinner.
Vad ska din krönika i QX december handla om?
– Bajs! Bajs, bajs och bajs. Det är jättespännande.
Vi är superstolta på QX. Lycka till den 26: e oktober!
– Tack.

Publicerad: 2004-10-05 15:35:18