Kärlek

Totalt har nu högsta domstolen i sex kanadensiska provinser beslutat att öppna äktenskapslagstiftningen även för samkönade par. Det är senast Nova Scotia och tidigare British Columbia, Manitoba, Ontario, Quebec och Yukon Territory. Det innebär att 82% av Kanadas befolkning lyder under en könsneutral äktenskapslagstiftning.
Som vid de tidigare besluten förklarade domare Heather Robertson i Nova Scotia att den federala definitionen av äktenskap strider mot landets konstitution och rättighetsdeklaration.
Hon omdefinierade äktenskapsbegreppet i provinsen till att vara ”en laglig förening mellan två partners…”
Samkönade äktenskap är inte tillåtna i provinserna Alberta, the Northwest Territories, New Brunswick, Newfoundland, Nunavut, Prince Edward Island eller Saskatchewan.
Det är dock troligt att den federala regeringen kommer lägga fram ett förslag om könsneutralt äktenskap inom kort. En sådan lag skulle då omfatta hela nationen.
I en gallup-undersökning nyligen sa 57% av Kanadas befolkning jag till samkönade äktenskap och 38% motsatte sig en sådan förändring.

På nationell nivå är det endast Belgien och Nederländerna som idag öppnat äktenskapslagstiftningen för samkönade par.
Den 1 oktober antog förväntat den spanska regeringen ett förslag om att även Spanien skall öppna äktenskapet för samkönade par. Ett beslut skall dock tas i parlamentet innan lagen kan ändras. Den katolska kyrkan är mycket kritisk till regeringens förslag.
I USA har delstaten Massachusetts infört en könsneutral lagstiftning. Det beslutet fick president Bush att uttala sig för att ”skydda” äktenskapet, det vill säga att förbjuda delstater att omdefiniera äktenskapsbegreppet.
I de skandinaviska länderna har man fortsatt särlagstiftning för samkönade par – det så kallade partnerskapet.

Publicerad: 2004-10-04 13:05:23