Konst

Den vithårige amerikanens verk har alla en gång sett. De färglagda Marilyn Monroe-porträtten, Campbellsoppburkarna och en massa annat har gjort att Warhol lämnat spår efter sig i all populärkultur.
Det som visas på Djurgårdens Liljevalchs är verk från Andy Warhols mer okända produktion efter 1968. Som förövrigt var året han blev utsatt för ett mordförsök av Valerie Solanas(filmen ”I shot Andy Warhol” med Lili Taylor berättar mer om den händelsen).
Bo Nilsson utställningskommisarie för utställningen berättar att utställningen är viktig och unik:
– Många har inte sett vad Warhol gjorde de sista åren i karriären. Efter mordförsöket ändrades motiven och tanken bakom bilderna; det blev mer svärta och mer allvar. Andy Warhol blev mer politisk och när hans vänner började dö under 80-talet av aids, missbruk och annat tog det uttryck i konsten.
Andy Warhol grundade även amerikanska trend och intervjumagasinet Interview. Där fick kändisarna tala till punkt och tidningen som låter kända människor intervjua varandra finns än i dag( på Presstop här i Sverige).
2 oktober till 9 januari pågår utställningen på Liljevalchs.

Samtidigt pågår en fotoutställning på Hotell Diplomat på Strandvägen. Där visar fotografen Kärsti Stiege bilder från Andy Warhols legendariska Interviewfest från 1981.
Med sin lilla Roleiflex har hon tagit ett femtiotal bilder som andas åttiotal och ger en bild av dåtidens festande på legendariska Studio54 som Warhol gärna vistades på.

Några saker Andy Warhol förknippas med:

Campbellsoppa
De numera världsberömda rödvita soppkonserverna målades av den enkla anledningen att Warhol älskade soppa. 32 olika soppburkar målades av och 1988 erbjöds dåvarande ägaren av verken 10 miljoner dollar för hela rasket.

Studio 54
Den legendariska New York-klubben var stället Andy Warhol höll hov på. Han var djupt faschinerad över blandningen av folk; från miljardärer via artister till snygga men fattiga männsikor som ville klättra på socitetsstegen.

Velvet Underground
Det är Warhol som sammanför bandet som många anser skapade den moderna roickmusiken, med sångerskan Nico. Andy Warhol producerar även Velvets första album och ger bandet stil och disciplin.

Marilyn Monroe-tavlorna
Andy Warhol ville föreviga och ge status till det som ansågs lättviktigt. Populärkulturella uttyck som många skulle dö om några år blev nu förevigade och detta har lämnat spår i dagens samhälle och så kallad skräpkultur kan även det anses kult.

http://www.liljevalchs.com

Publicerad: 2004-10-03 00:00:00