Kungligt

Joachim kommer att bo kvar på slottet Schackenborg, ett sagoslott på södra Jylland, som paret fick i bröllopsgåva. Alexandra kommer att tillsvidare att bo tillsammans med barnen i en våning hos Drottning Margrethe på Amalienborgs slott i centrala Köpenhamn och fortsätta med sina officiella plikter. Just nu är Amalienborgs slott belägrat av journalister och fotografer, exempelvis har Aftonbladet skickat ner fyra medarbetare för att bevaka separationen.

Det har länge skvallrats om att det inte stått rätt till i äktenskapet mellan den Hong Kong-bördiga Alexandra och Drottning Margrethes yngste son Joachim. Det är allmänt känt att det omaka paret har levt skilda liv med få gemensamma intressen. Hon har gått in för deras två söner, och ofta kritiseras för sitt gigantiska klädkonto, under tiden han mestadels ägnat sig åt hitta på galna upptåg med sina manliga bekanta…
Kungahusets präst Christian Thodberg, som 1995 vigde paret berättar öppenhjärtligt idag i dansk media att han sedan länge känt till att parets äktenskap har knakat i fogarna.

Alexandra får tack och lov, behålla sin prinsesstitel och skall numera tituleras ”Hennes kungliga höghet”. Enligt en dansk lag från 1600-talet , tillhör parets två små söner numera Drottningen, det är hon som bestämmer över deras liv och framtid eftersom de har arvsrätt till tronen. Alexandra får inte lämna landet med sönerna och inte heller åka utomlands själv, utan godkännande av Drottningen.

Det har även ryktats om att Alexandra känner en hård konkurrens från det danska folkets nya kelis, Kronprinsessan Mary som i maj gifte sig med Alexandras svåger kronprins Fredrik. Alexandra har under nästan 10 år varit de royalistiska danskarnas gunstling, till dess att majestätiska Mary dök upp från down under och tog undersåtarna med storm.

Det är första gången på 154 år som det idag chockade danska folket genomlider en kunglig skilsmässa, och ännu har vi inte sett slutet av skandalen.

Publicerad: 2004-09-16 17:48:09