Kärlek
I en SIFO-undersökning beställd av Göteborgs-Posten säger 59% av svenskarna att de tycker att samkönade par skall få gifta sig i kyrkan.
Mot att öppna kyrkan för homosexuella vigslar är 33% och 8% säger att de är tveksamma inför frågeställningen.
Hela 60% av medlemmarna i Svenska kyrkan säger ja till att låta samkönade par vigas i deras kyrkor, hos frikyrkorna och de som tillhör andra religioner än den kristna är man dock mer negativ – där är 61% negativt inställda.
Undersökningen visar även att unga är mer positiva än äldre och att man i storstadsregioner och icke religiösa regioner är mer positiva.
Resultatet vad gäller Svenska kyrkans medlemmar står i stark kontrast till kyrkopolitikernas inställning. Bland dessa är, enligt en undersökning som radions Ekot gjort, endast ca 30% positiva till homovigslar.
I samband med Regnbågsfestivalen i Malmö presenterade folkpartisten Bengt Held en undersökning av 30 kommuners hantering av vigsel- respektive partnerskapsförrättande.
Held har kartlagt vilka personer som är vigsel- respektive partnerskapsförrättare i dessa 30 största kommuner.
I undersökningen framgår att var fjärde vigselförrättare valt att inte också förrätta partnerskap.
I kommunerna Huddinge, Halmstad, Borås, Norrköping, Göteborg och Stockholm är uppdragen som vigsel- respektive partnerskapsförrättare ett och detsamma.
I Linköping, Uppsala och Malmö måste alla nya förrättare viga såväl olika- som samkönade par, medan de ”gamla” kan fortsätta att särskilja på uppdragen.
Bland de kända politiker som är vigselförrättare men valt att inte inkludera partnerskap finns miljöpartiets partisekreterare Håkan Wåhlstedt, riksdagsledmöterna Birgitta Ahlkvist (s, Luleå) och Anita Johansson (s, Nacka), vänsterpartiets förre partisekreterare Kenneth Kvist, Västerås landshövding Mats Svegfors (m), Region Skånes vice ordförande Percy Lindholm (m) och centerpartistiska kommunalrådet Gunnar Elm i Växjö.
Held påpekar i sin undersökning att flera av dessa helt enkelt glömt att utvidga sitt uppdrag men lägger till.
– Nuvarande system med åtskilda uppdrag för vigslar och partnerskap är diskriminerande. Det enda rimliga vore om riksdagen beslutar att slå ihop uppdragen i hela landet. Det har dock socialdemokraterna, moderaterna och kristdemokraterna hittills blockerat.
Publicerad: 2004-09-14 12:41:43
Uppdaterad 2017-03-11