TV-hösten 2004

Tjockholmen blev en succé förra säsongen och nu kommer programmet åter. Som vanligt får vi följa fem deltagare och deras coacher i jakten på en sundare livsstil. Daniel Schwarz Szpigler väger 123,5 kg när serien i kväll startar och satsar på att gå ner till 80 kg.
QX tog ett snack med Daniel inför kvällens premiär…

Varför anmälde du dig till Tjockholmen?
– Jag har varit överviktig sen jag var 15 och kände att jag hade tappat kontrollen. Jag kunde klämma i mig två pizzor och sen gråta, det var inte ett normalt beteende.
Jag hade stark karaktär när det gällde allt utom just maten. Det var mycket problem när jag kom ut och den enklaste trösten låg i maten och sen har det fortsatt.

Din personliga coach är pojkvännen Anders; varför?
– Det var det mest självklara valet. Han kan hjälpa mig dygnet runt och hålla koll på mig. Dessutom har han också lagt på sig några kilo sen vi träffades så det var nog bara bra att det blev så här(skratt).

Bögvärlden är rätt utseendefixerad; hur är det att vara överviktig och bög?
-Jag har heller aldrig riktigt sett mig som tjock. Jag tänkte mer kraftig, inte fetto liksom. Men det är klart; jag har alltid haft bra självförtroende när det gällde allt utom just vikten så det har varit jobbigt när man dejtade killar. Hur får man killen att se bakom kroppen? Man arbetar extra hårt för att se bra ut och sliter ut varenda plagg ur garderoben den där kvällen man ska ut.

Vad har varit tuffast att ge upp sen du började gå ner i vikt?
– Grillchipsen har jag saknat. Men det blev lättare att vara utan dom när man hört hur onyttiga de verkligen är.


Daniel väger in sig.

Vad unnar du dig i matväg?
– Precis vad jag vill faktiskt. Tjockholms-tänket innebär att hela tiden försöka hitta bättre alternativ till det man gillar men som är för onyttigt. Plus; sex av sju dagar kan jag träna och tänka mycket på kosten men den sjunde får man unna sig det där lilla extra, chokladbiten eller chipsen som man längtar efter. Förbränningen är igång så att det funkar att göra så nång gång då och då.

Var du tveksam till att ställa upp i TV?
– Ja. Jag har alltid sagt att jag aldrig ska vara med i TV. Men jag behövde en halv miljon tittare för att få lite press på mig. Dessutom är det kul att kunna inspirera människor; jag har fått massor med uppmuntran och glada tillrop på Qruisern för att jag ställer upp. Jag tror att många kan motiveras bara av att se programmet och tänka; ”Om han kan, då kan nog jag”.

Det talas ju mycket om olika metoder när det gäller kostomläggningar och viktnedgång; vilken metod tillämpar ni på Tjockholmen?
– GI metoden; vilket förenklat innebär att skippa sockret och vetemjölet. De snabba kolhydraterna ska bort och ersättas av långsamma sådana. Det gäller att hålla blodsockret jämnt hela tiden. Äta var tredje timme och inte ösa i sig stora lass när man äter, utan dela upp måltiderna.

Vad har du för mål med din medverkan?
– Jag vill slippa XXXL-kläderna och kunna ha large-plagg.
Och att må bra och ha ett vettigt förhållande till mat. Och det har gått bra än så länge…riktigt bra….

Hur motionerar du?
– 4-5 mornar i veckan tar jag promenader innan frukost. 1-2 gånger i veckan kör jag lättare pass hemma; med situps, armhävningar och sånt. Sen går jag på aerobics och styrketränar nån gång i vecakn också. Men det absolut viktigaste är just vardagsmotionen. Promenera mera. Sen har det ju blivit mer sex sen jag började tappa kilon också…(skratt).

Har du något tips på vardagsmotion?
– Inled morgonen med en promenad innan frukost. 40-60 minuter innan frukost är jättebra för då bränner du mest.

Många tenderar ju att hoppa frukosten; vilket är väldigt osunt, så vad äter du till frukost?
– Jag älskade smör och ost, gärna 5-6 ostskivor på varje macka. Nu kör jag fullkornsbröd med kesella, avocado
(som är nyttigt fett) och kalkonskivor. Till det dricker jag hemmagjord smoothie av lättyoghurt och frysta bär.


”Å hej å hå..” Daniel och de andra satsar hårt på en ny kropp.

Kortfattat med Tjockholmen-Daniel.

Är frukt godis?
– Det har blivit det i alla fall…Jag kan numera hoppa över dubbelnougaten och ta en persika istället.

Är tjocka människor roligare?
– De kan vara det men det behöver inte vara så.

Hamburgare eller Pizza?
– Hamburgare. Dubbelwhopper med allt på.

Frukt eller godis?
-Frukt

Smör eller olivolja
– Olivolja, alltid.

Vardagsmotion eller gym?
-Vardagsmotion

Stranden eller vassen?
– Numera stranden.

Publicerad: 2004-08-31 00:00:00