Pride 2004

Copenhagen Pride har vuxit till sig och sträcker sig nu över en hel vecka. Men fokus fortsätter att ligga på party snarare än politik.
– Den danska gayrörelsen har alltid sett Pride som ett tillfälle att få ha en rejäl fest. Sedan har ju året 364 andra dagar som man kan ägna åt politik, förklarar Copenhagen Prides ordförande John Berthelsen.
Men i år blir det alltså lite mer än bara en fest. Lördag den 7 augusti hålls den officiella invigningsfesten ”Boyfriend of the year” i samarbete med datingsajten Boyfriend.dk. Arrangörerna säger sig ha lagt särskild vikt vid att tävlingen ska handla ”mer om insida än utsida”. Och en titt på de många kandidaternas ålder och kön visar att det nog blir något annat än föregående års ”Mr. Gay.dk”, som i år fick ställas in på grund av för få anmälningar.
Under veckan som följer blir det ett otal erbjudanden och uppträdanden på Köpenhamns gaybarer. Lite kultur hinns också med.
– Nytt för i år är att det på fredagen blir filmvisning under bar himmel. På Øksnehallens parkeringsplats blir det kl. 22 möjlighet för 1 000 personer att äta picknick, hålla någon i handen och se på ”Goldfish Memory”, jury- och publikvinnaren från förra årets Copenhagen Gay and Lesbian Film Festival, säger John Berthelsen.
Dagen därpå avgår den stora paraden från Nørrebrohallen kl. 14 och följs traditionsenligt av underhållning på Rådhuspladsen ca två timmar senare. I år blir det bland annat sångerskan Søs Fenger, några av Danmarks främsta dragqueens och coverbandet ABBA Revival som står på scen.
På kvällen är det så dags för den officiella Pridefesten, som i år arrangeras av Metamorphosis, välkända festfixare på Köpenhamns gayscen.
– ”The Pleasure Dome” blir den största gayfest som någonsin hållits i Danmark. 3 000 personer får plats i Øksnehallen, säger Berthelsen.
Kvällen till ära blir det två chill-out lounges, gogo-pojkar, skumpool och en spektakulär överraskning på torget utanför. Lesbiska besökare ska bl.a. lockas av DJ-val och ett darkroom för tjejer – andra gången i Prides historia.
– Om lesbiska darkrooms är en succé? Tja, det får du väl fråga dem som går in. Använt blev det i alla fall!
Pridefestens entré på 200 Dkk motsvarar att lösa medlemskap i Copenhagen Pride. Pengarna har flitiga Pridebesökare redan tjänat in på stadens barer och caféer med hjälp av ett värdehäfte som ingår.
Vad säger du till dem som tycker att Pride har blivit för kommersiellt?
– Jag har ingenting emot alternativa Pride-arrangemang. Men det är väldigt svårt att inte vara kommersiell. Att bygga scener och köra runt parader i staden kostar pengar. Jag har full förståelse för att vissa tycker att det blir dyrt och kommersiellt, men kan bara önska dem lycka till med sina evenemang.
Med svenska ögon ter sig dock inte Copenhagen Pride särskilt kommersiellt. Största sponsorerna är i år Köpenhamns kommun och turistorganisationen Wonderful Copenhagen. Några storföretag syns inte till.
– Ett stort problem för oss är att danska företag inte törs synas i gaysammanhang. Vi anlitade till och med en professionell fundraising-firma i år utan att lyckas värva något. Filmfestivalen i höst lyckades få pengar av KLM, men det var först efter att QX kontaktat deras svenska avdelning.
Prideveckan avslutas på söndag kl. 16 med en ”festlig och annorlunda” gudstjänst i Christians Kirke på Christianshavn.
Programmet för Copenhagen Pride finns att hämta på de flesta gayställen i Köpenhamn och Malmö.

Festerna

Boyfriend of the year 04
När: Lördag 7 aug kl. 19 för ätande gäster, kl. 21 för övriga
Var: Marketenderiet, Gl.
Køge Landevej 22, Valby
Hur: Förköp: (inkl. buffé) 200 Dkk. I dörren: 120 Dkk, medl. i Pride 95 Dkk

The Pleasure Dome
När: Lördag 14 augusti kl. 22-06
Var: Øksnehallen (bakom Hoved-
banegården), Halmtorvet 11
Hur: Entré: 200 Dkk

http://www.copenhagenpride.dk

Publicerad: 2004-08-07 01:00:00