”Par på prov” blir den svenska titeln och har blivit en tittarsuccé på kanalen Chanel Four i Storbritannien.
Par på prov innebär att två partners byter hem med varandra under tio dagar.
Det innebär alltså att den ena partnern och barnen får en ny hushållsmedlem…men bara på prov.

Det finurliga är att man ber dem skapa en manual över vilka sysslor som finns i deras hem, och vem som utför dem – en slags regelbok där bl.a. städning, tvätt, matlagning och barnuppfostran avhandlas.
En hushållsmanual är förmodligen ett ganska sällsynt inslag i vanliga familjer. Men det har visat sig vara väldigt nyttigt att spegla den egna och den andra familjens relation i en sån här manual. Är vi så jämlika som vi tror – och hur mycket bilmekande går det på en storstädning? Hur många skjutsar till fotbollsträningar går det på daglig läxhjälp? Och betyder det att den som tjänar mest – behöver göra mindre av hushållssysslorna?

Den här manualen ligger alltså till grund för hur den nya hushållsmedlemmen skall förhålla sig till hemmet den första veckan. Påföljande vecka är det dags för nya regler, nya förhållningssätt. Här har den nya kvinnan en utomordentlig chans att föra in nya rutiner utifrån eget klokskap. Nu är det den nya partnerns regler som gäller. Hur det mottas?

Nu söker alltså produktionsbolaget Meter Film & Television familjer till den Svenska versionen. Det finns ingen tydlig kravspecifikation – dock måste Du:
Vara inom åldersspannet 25-50 år
Ha en partner
Ha ett eller flera barn ( dock ej spädbarn…mamman flyttar i tio dagar)
Hur du bor – eller var Du bor spelar inte så stor roll…

Meter letar aktivt efter alla typer av familjer, med alternativa livsstilar, tydliga värderingar och med olika kulturella och etniska bakgrunder.
– Det vore underbart att få med ett likakönat par. Vi vill ju ha så stor bredd på deltagarna som möjlig, ett tvärsnitt av svenska folket. säger Jenny Gourman. Meter Film & television.
Ansökan gör du på www.tv3.se eller till [email protected]

Publicerad: 2004-08-06 12:00:00