Stockholm 2004:

Kjell Rindar leder gaysighseeing under frigörelseveckan som den tidigare kallades, nu säger vi Pride. Vi startar på Ringvägen utanför Prideparkområdet. Kjell berättar att för 25 år sedan gick han till Stockholm Visitors Board och frågade om gaysightseeing kunde få en betald annons. Till svar fick han ett ”absolut inte då, för måste vi ta med de andra porrklubbarna”. Det har med andra ord hänt lite under 25 år, för ni ingår Kjells guidning i SWB:s utbud.
Södermalm är den del av Stockholm där bögar och lesbiska till största del har aktiverat sig. Vi får bland annat höra att klubben Lesbiskt nu låg på Götgatan.
RFSL bildades runt 1950. Då började man samla pengar för att kunna ordna ett ställe att ses på och en mjölkaffär blev ett av Stockholms första gayställen. Detta låg på Timmermansgatan 24 och fick därmed heta café Timmy. Inre rummet hade en jukebox, och det yttre inreddes som café. De äldre ville ha gardinerna fördragna, de yngre var lite mer öppna och det fick bli en kompromiss med halvslutna gardiner..
Bokhandel Rosa Rummet öppnade bredvid, senare flyttade både café och bokhandel till Sveavägen där RFSL fortfarande ligger. Bokhandeln stängde för något år sedan.
Sedan togs vi med på en promenad längs Monteliusgången med utsikt över Stadshuset och Norrmälarstrand. Eugen Jansson, känd homosexuell konstnär bodde här i ett hus med fantastisk utsikt. Kjell berättade även om aktiviteter kring Skinnarviksberget där vi togs ned in i buskagen där det enligt vissa spår även försegår aktiviteter. Kjell berättar lite om soldatprostitution. På 20-40-talet upptäckte soldaterna vid Valhallavägen att äldre rika män på Östermalm gärna bjöd på Whiskey och lite annat. Saknaden av sex gjorde att soldaterna nappade på en homotripp även om de inte nödvändigtvis själva var homosexuella.
Andra saker som togs upp under turen var Gayradion, urinoarträffar och Sveriges minsta bögstrand.
Bland annat; för Kjell Rindar berättar levande och personligt om många händelser, ställen och personer så det är lätt att faschineras av den här lilla rutten.

Publicerad: 2004-07-30 11:45:20