Pride 2004

I helgen avslutades Skeive Dager i Oslo. En dryg veckas pridefirande kulminerade i en parad genom Oslos gator. Enligt gaysidan Gaysir.no gick det något färre i årets parad, men hundratals personer deltog bakom Oslos byrådsledare Erling Lae och årets Frøken Flatbanker (årets fröken flata).
Homofobipriset delades i år ut till Fremskrittspartiet och det positiva priset Homofryd, gick till Wenche Foss.
Årets Skeive Dager och parad formades till en repetition inför EuroPride som hålls i stan nästa juni.


Wockner News/Andrés Duque
NEW YORK
I New York gick i år 300 000 personer i paraden den 27 juni.

JERUSALEM
Ca 3000 personer gick i den tredje gaypride-paraden i Jerusalem i början av juni. Årets parad möttes av mer motstånd än någonsin tidigare. Ultra-ortodoxa motdemonstranter vände till och med sitt hat mot stans borgmästare, Uri Lupolianski eftersom han misslyckats med att stoppa årets parad.
Enligt Jerusalem Post ropade motdemonstranterna slagord som ”No Perverst, No terror” och parafrerade ultrahögerns slagord ”No Arabs, no terror”. Två motdemonstranter arresterades efter att de kastat ägg mot demonstrationen. Den mystisistiska rabbinen David Batzri förklarade i samband med paraden att homosexuella kommer straffas i nästa reinkarnation – då de återuppstår som harar och kaniner.
Jerusalem Open House, arrangörer av Pride-firandet, protesterar mot att stan inte gett stöd till arrangemanget.
Nästa år hålls WorldPride-firandet i Jerusalem.

SÃO PAULO
Polisen uppgav att 1,1 miljoner personer deltog den 13 juni i Brasiliens största gayfirande. Paraden inleddes av att stadens borgmästare Marta Suplicy höll ett tal. Paraden innehöll bland annat 24 vagnar med musik och en 50 meter lång regnbågsflagga.
I paraden krävdes införandet av samkönade äktenskap. Idag är det endast en delstat som erkänner samkönade äktenskap. Rio Grande do Sul. Ett förslag om införandet av en nationell lagstiftning har fastnat i kongressen.
(Rex Wockner)

IQALUIT
I den nordliga kanadensiska delstaten Nanavut hölls den 13 juni en gay-pride pic nic. Fler hundra deltagare lyssnade bland annat till delstatens premiärminister Paul Okalik. Deltagarantalet anses ovanligt högt med tanke på att huvudstaden endast har ca 6 000 invånare och delstaten drygt 29 000.
Delstaten var den sista att anta en antidiskrimineringslagstiftning som innefattar ”sexuell orientering”. Nunavut bildades 1999 efter en splittring ur Northwest Territories på grund av stridigheter mellan inuiter och Kanadas regering om landfrågor.
(Rex Wockner)

BERLIN
Kring 300 000 personer deltog i årets parad som hölls i kyligt väder. Paraden uttryckte sin solidaritet med det polska queer-samhället som stött på hårt motstånd senaste tiden. Berlins öppet homosexuelle borgmästare Klaus Wowereit höll tal vid avslutningen.

Publicerad: 2004-06-28 17:14:11