Kiannn sökte asyl i Sverige men Migrationsverket avslog ansökan. Kiann var en man men föddes i en kvinnokropp.
I Iran så såg myndigheterna honom som en homosexuell kvinna och vid ett tillfälle blev Kiann gripen, sexuellt förnedrad och dödshotad. Han blev anklagad för att vara homosexuell och straffades med 50 piskrapp.
Kiann klädde sig och uppförde sig som man. Han kände sig helt främmande för sina kvinnliga attribut och försökte att dölja sina bröst. Familjen var starkt religiös och trodde att med grovt våld och förakt kunde tvinga bort hans känslor av att vara pojke. En bror försökte t o m döda honom på grund av hans könsidentitet.
I Sverige försökte Kiann begå självmord första gången redan i april i år genom att ta sömntabletter. Eftersom han var så rädd för att bli utvisad till Iran.
Stig Åke Pettersson på RFSL försökte hjälpa honom men han vägrade komma ut i media. Han var så vansinnigt rädd, säger Anita Dorazio.

Nu vill Anita Dorazio sätta igång en rättsprocess mot myndigheterna eftersom hon tycker att de gjort fel. Hon söker efter en advokat som kan tänka sig driva målet ideellt för att driva Kianns tragiska död.

Igår genomfördes en demonstration mot behandlingen av Kiann. Medlemmar i Asylkommittén, Iranska flyktingrådet och Kommittén till Försvar av iranska kvinnors rättigheter deltog. Protesten fick stor uppmärksamhet i bland annat Dagens Nyheter.

Publicerad: 2004-06-03 18:32:31