Barbara var en av den franska visans största stjärnor och i nästan fyrtio år trollband hon sin publik fram till sin död 1997. Récital Barbara är en show där Rikard Wolff tolkar Barbara, en av den franska visans största stjärnor.

I text, musik och bild får vi stiga in i Barbaras poetiska universum. Texten är helt och hållet Barbaras egen, tolkad till svenska av Rikard Wolff. Det blir sånger, utdrag ur Rikards intervjuer med Barbara, citat från Barbaras postuma memoarer ”Il était un piano noir” samt en del av Rikards egna material. Det är en riktigt ”rys”föreställning där huden knottrar sig och Rikard ger hela sin själ åt publiken.

I mer än tio år har Rikard Wolff växlat mellan film, teater och musik. Sedan barndomen har han älskat den franska visan. Edith Piaf blev en livsavgörande inspiratör i tonåren. Under ett besök i Paris 1983 upptäckte han Barbara och började översätta hennes sånger. 1987, samma år som Barbara själv gjorde en av sina bejublade comebacker, producerade Galeasen Barbaras långa nätter. Hela ensemblen åkte ner och såg hennes konsert på Chatelet i Paris. Efter ett framträdande i Marseille året därpå fick Rikard för första gången träffa legenden.Nu återvänder Rikard till récitalformen och en helafton tillägnad den svarta örnen.

Rikard beskriver lyriskt Barabara som en nattlig pierrot i byxdress med utsvängda ben och ett bisarrt poetiskt kroppsspråk. Man och kvinna, ung och gammal, varelse och väsen. Hennes röst, som från början var ljus och fågellik blev med åren alltmer ett läte, som kunde sträcka sig från viskning till vrål, från smekning till piskrapp. Barbara var en stridande människa: ”Man måste alltid vara arg, man måste alltid kämpa”. Hon slogs hela livet, mot rasismen, mot kriget, hon engagerade sig för de Aidssjuka, med kärlek, humor. Hon blev en ikon för utsatta, för homosexuella, män och kvinnor. Världssamvete, orakel, gråterska. Gudomlig och galen. Människa och artist.

Du kan se Rikard på följande platser:

27 okt Göteborg, Stora Teatern PREMIÄR!
28 okt Kalmar, Kalmarsalen
30 okt Växjö, Konserthuset
2 nov Malmö, Konserthuset
3 nov Helsingborg, Konserthuset
4 nov Linköping, Linköping Konsert & Kongress
10 nov Karlstad, Sundsta-aulan
15 nov Västerås, Teatern
16 nov Västerås, Teatern
18 nov Gävle, Konserthuset
21 nov Uppsala, Universitetsaulan
22 nov Östersund, Storsjöteatern
24 nov Umeå, Östra Gymnasiet
25 nov Piteå, Piteå Havsbad
26 nov Sundsvall, Tonhallen
30 nov Södertälje, Estrad
1 dec Örebro, Hjalmar Bergman Teatern
2 dec Norrköping, Louis de Geer hallen
7 dec Halmstad, Teatern
8 dec Karlskrona, Konserthuset

Biljetter kan beställas på Biljett Direkt tel:
077-170 70 70 eller ATG ombuden i din stad.

http://www.ema.se & http://rikardwolff.se

Källa: EMA telstar

Publicerad: 2000-08-24 00:00:00