Tro Hopp och Homo

Europoean Forum for Gay and Lesbian Christian groups håller just nu konferens på Graninge stiftgård söder om Stockholm.
Årets tema för det europeiska mötet är ”Vägar till öppenhet”. Till den 23 maj pågår konferensen som arrangeras av EKHO (Ekumeniska gruppen för kristna homosexuella). Vid konferensen presenteras bland annat edt arbete som skett med projektet Normgivande mångfald – där fokus satts på situationen för homo- bi och anspersoner inom kyrkan, polis och militär.

Konferensen öppnade torsdag med att stockholmsbiskopen Caroline Krook öppnade och hälsade välkommen. Hon berättade om det samtalsdokument kring homofrågor som svenska kyrkan har och om att hon inviger Stockholm Pride i år, vilket drog ner stora applåder.

80 personer från 15 länder i Europa deltar i konferensen. Allt från Ryssland till Storbritannien och från Island till Spanien. Det deltar såväl katoliker, lutheraner som ortodoxa vid mötet och erfarenheterna från de olika kyrkorna och länderna är vitt skilda.
I samband med konferensen har det släppts en bok ”Let our Voices be Heard” – där 96 lesbiska kristna skrivit om sina erfarenheter.

Vid konferensen förhandsvisades den helgonkalender som Elisabeth Ohlson och Lars Gårdfeldt gjort. Helgonkalendern tar upp existerande katolska helgon och omtolkar dem i hbt-sammanhang. Den färdiga kalendern presenteras vid Stockholm Pride.

I det samarbete som sker inom den europeiska konferensen talar man om bögar och lesbiska. Inkluderandet av bisexuella och traspersoner är inte så självklart på det europeiska planet som inom den svenska hbt-rörelsen.

Ikväll fredag 18.00 hålls en Kärlekens Mässa i Storkyrkan. Mässan hålls på engelska och predikan hålls av pastor Ann-Catrin Jarl. Efter mässan blir det middag för deltagarna på sjömanskyrkan Himlajorden.

Publicerad: 2004-05-21 14:45:42