Eurovision Song Contest på TV ikväll:

För femte året i rad packade jag väskan i tidig Maj för att resa och se Eurovision Song Contest live.
I år till Turkiet.
Lördagen då Eurovision Song Contest går av stapeln är för många av landets gossar årets viktigaste dag. För mig är det den viktigaste VECKAN.
Och med de nya reglerna med Semifinal så blir Euro-veckan ännu mer händelserik! Jag kommer här på QX hemsida att låta er ta del av skvaller, förhandssnack och seriöst backstage-fakta som ”Vem-hånglade-inte-med-vem” och ”Varför inte”, direkt från mitt hotell i Istanbul!

Jag sitter nu på hotellets takterrass vid poolen, med solen gassande över oss och utsikt över hela Istanbul.
Må alltid varma länder vinna Eurovision!
Istanbul är dessutom en otroligt vacker stad. Med utsikt över Medelhavet är den fylld av ruiner, marknader, restauranger och de ståtliga moskéerna utspridda över staden. Moskéerna var dock bara vackra och magnifika fram till kl 04.00 imorse då jag väcktes av böneutropen. Inga kommentarer.

Det är alltid roligt att se värd-städerna komma till liv under finalveckan. Hundratals journalister, massvis av artister och tusentals Eurovision-fans anstormar deras annars relativt lugna stad, flaggor hänger överallt, musik spelas på gatorna och fester arrangeras varje kväll. Redan i måndags vid Amsterdams flygplats där jag bytte till Istanbul-flyget kändes det som att jag var på en stor mobil gayfest. Flygplatsen var bokstavligen full av homosexuella fans från hela Europa, nynnandes och flamsandes på väg mot Turkiet. Och så i mitten två turkiska präster, som fastnat i kaoset, det var magiskt roligt.

Apropå bögar… Eurovision Song Contests största internationella organisation har varje år en traditionell omröstning för alla sina fans, där man röstar fram den bästa låten från alla länders nationella finaler. Organisationens medlemmar tittar då på ALLA länders egna Melodifestivaler och kan så klart bara rösta på dom låtarna som inte vann i landet.
Shirley Clamp med ”Min Kärlek” från den Svenska Melodifestivalen vann hela omröstningen.
Etta i Europa!

Just nu pågår repetitionerna för fullt inne i arenan, och naturligtvis så koncentrerar man sig på Semifinalens tävlande bidrag.
Ett av de länder som jag var oroligast för var storfavoriten Ukraina. Jag älskar låten, men var skeptisk till hur de 100 dansarna ur videon kunde forma sitt powernummer till lilla scenen med 6 stycken medverkande. Min oro var tydligen helt onödig. Deras nummer är otroligt mäktigt, med så hög energi att den mycket väl kan vinna hela ESC I år. Den är toppfavorit här nere.

Annars kan man sammanfatta förhandssnacket inför lördagens final till följande bidrag: Ukraina, Sverige, Belgien, Storbritannien och Ryssland. Det är dom länderna det pratas mest om här nere. Jag vill dock höja mitt varningsfinger för Malta och Norge, de tror jag blir farliga.
Ryssland är enormt effektiv på scen, då de gett flickan ett riktigt snyggt nummer. De är också smarta nog att låta henne se ut som sin ålder – 16 år. Tillskillnad från konkurrenten Cypern som gör det klassiska misstaget att styla om sin 16-åriga söta artist till något som mer liknar ett fnask. Jag hoppas de skärper sig till stora kvällen, och inser att litet, sött och oskyldigt säljer!
Frankrike vill jag också nämna. Låten är en riktigt vacker ballad med Jonathan (bara 18 år!) som sjunger fantastiskt. Hans röst under gårdagens rep fick taket att lyfta. Att han dessutom är så satans vacker gör det ju inte lättare för mig att sitta still. Och vem har han med sig som personlig coach? – Marie Myriam!

Och så det viktigaste – Hur gick det för Lena på repet?
Tyvärr tråkiga nyheter till alla oss Lena-fans. Det lät gräsligt. Stackars Lena har tyvärr gått och blivit sjuk, en allvarlig förkylning som satt sig på halsen, och hon kunde följaktligen inte ta några av de höga tonerna. Det var lite obehagligt, men Lena är vid överraskande gott mod, och säger att hon ska bli frisk tills på lördag. Vi hoppas!
Vid nästa rapport från mig inför lördagen kommer jag att ha sett alla rep, och kan då berätta mer om alla finalländernas nummer. Nu har jag bara sett ett fåtal.
Observera också att Belgien, Sverige, Ryssland, Norge och Storbritannien redan är klara för final, och i ärlighetens namn så är det majoritet av skräpbidrag i kvällens Semifinal.
Min gissning inför kvällens Semifinal är att följande 10 bidrag går vidare:
Malta, Ukraina, Finland, Bosnien, Cypern, Makedonien, Slovenien, Danmark, Serbien-Montenegro och Grekland.
Denna gissning bygger jag på förhandssnack och repetitioner. Den enda som saknas på listan är nog Monaco, som en del också tror högt om.

Förövrigt; Det mest uttjatade skämtet i Sverige den senaste tiden tvingas jag nu uppleva igen och igen. Jag talar förstås om meningen angående Lena PH’s text: ”Hm, jag undrar vad det är som gör så ont egentligen… he he… blink blink…”.
Jag nådde min gräns i Sverige och skrek; ”Inte ett till skämt från någon som tycker de är knivskarpa nog att inse att det kan finnas en dubbelbottnad sexuell anspelning i Lenas text!!”
Jaja, nu får jag mitt straff. Alla utländska Euro-bögar som förut inte visste vad ”Det Gör Ont” betydde för nu sin tändning och tycker dom är oslagbart kvicka när dom skojar till mig: ”Hmm, I wonder what’s really hurting her… he he… blink blink…”!
Jag tvingas diplomatiskt att skratta med, och mitt nya rutinsvar: ”Do you want me to show you…?” går oftast ganska bra hem!
He he…
Blink blink…

Ikväll sitter jag live och ser Semifinalen och hejar naivt på min ultimata favorit Serbien-Montenegro – en av de vackraste låtar jag någonsin hört I Eurovision sedan Spanien 95 eller Cypern 2000.
Jag skriver till er igen på lördag. Då har jag sett hela veckans repetitioner, inklusive fredagens stora genrep – efter det brukar man kunna ana vinnarkandidaterna från publikens reaktioner på de färdiga scenshowerna.

Tills dess.

Eurovision Song Contest semifinal sänds 21-23 på SVT1 ikväll onsdag den 12 maj.

Publicerad: 2004-05-12 09:31:35