StockholmPride 2004

Det var klackarna i taket på Föreningen Stockholm Pride i måndags. Dagen efter årsmötet fick man besked från hovet. Efter många års försök svarade i år Kronprinsessan Victoria ja på inbjudan om att öppna sommarens festival.
– Efter förra årets attack mot Prideparaden tyckte vi att det var dags att säga ifrån, förklarar presschefen Elisabeth Tarras Wahlberg. Kungens valspråk, För Sverige – I tiden, anser vi nu äntligen skall förverkligas.

På senare år har den svenska kungafamiljen tydligt visat att man är engagerad i att motverka främlingsfientlighet och rasism. Kronprinsessan Victoria rönte stor uppmärksamhet när hon i samband med begravningen av Fadime manifesterade stöd till unga invandrarflickor hotade av hedersmord.
– Nu vill vi även, sent om sider måhända, dra vårt strå till stacken för att markera att vi ser homo-, bi och transpersoner som lika goda svenskar som alla andra, förklarar Tarras-Wahlberg. Hon beklagar djupt att man i så många år tvingats tacka nej till inbjudan från HBT-samhället.
– Jag själv tyckte det var oerhört inspirerande att vara med i RFSL-tidningen Kom Ut häromåret, berättar hon för QX.se.

Tanken är att Kronprinsessan skall delta vid invigningen medan statsminister Göran Persson skall hålla talet efter lördagens parad. Även detta blev klart i måndags.
– Vi ser oerhört allvarligt på händelserna förra året, säger Persson i ett pressmeddelande. Jag beklagar att jag inte hann med att uttala mig efter att högerextrema grupper med våld försökte stoppa förra årets Pride-paraden. Om någon uppfattade detta som att jag inte är engagerad, så beklagar jag. Mitt val att istället besöka ett fiskeläger i Smögen skall inte tolkas som att regeringen prioriterat ned den händelsen.
Persson klargör att man till sommarens parad inte kommer tolerera störningar av homo- bi och transpersoners rätt att ostört festa eller att uttrycka sina åsikter.
– Polischefen har garanterat att säkerhetspolisen kommer att ha förbättrat sitt spaningsarbete tills dess. Semestrarna skjuts upp till efter Pride detta år, har man lovat.

Från Prides nya styrelse välkomnar man deltagandet från Kronprinsessan och statsministern.
– Vi uppfattar detta som ännu ett tecken på att Pride breddas och visar att alla, från slott till koja, kan delta i firandet, säger man i ett gemensamt uttalande. Riktigt vilken bokstav som skall läggas till HBT när nu även kungahuset och statsministern inkluderas i rörelsen har man dock inte kunnat ena sig om.
– Vi funderar på HBTR berättar nye ordföranden Håkan Steenberg för QX.se, där R står för royalister eller republikaner, allt efter tycke och smak.
– Ett annat alternativ skulle kunna vara HBTK för att hedra Drottning Kristina, föreslår vice ordförande Ulrika Westerlund.

http://www.stockholmpride.org

Källa: Stockholm Pride

Publicerad: 2004-04-01 00:00:00