QX April 2004

ATT BYTA KÖN
Hur kommer man på att man är född i fel kropp? Hur berättar man för föräldrarna att man tänker byta kön? Och hur reagerar man när man intresserar sig för en kille som visar sig vara en tjej? QX har träffat Leo och Therese, ett lite udda heterosexuellt par, som gått igenom mer än de flesta.
Och så har vi träffat Loa som precis påbörjat sitt könsbyte. Veckan före intervjun opererade han bort brösten. Och nästa vecka ska han ta bort stygnen.
– Det är så skönt, säger han. Jag är så glad. Nu finns det inget som hoppar och guppar under tröjan.

ATT VARA BÖG I FÄNGELSE
Efter att vi lämnat ifrån oss våra id-kort i receptionen och passerat en pipande metalldetektor blir vi visade till ett litet mötesrum. Väggarna är kala, det är galler för fönstren och det ekar som i en kyrka när vi pratar. Mattias möter oss i rummet, och vaggar fram för att hälsa, klädd i en sorts mossgrön fleecetröja med bokstäverna KVV på bröstet – märkt för att visa att både han och tröjan tillhör Kriminalvårdsverket just nu. Vi har kommit som besökare till anstalten för att prata om hur det är sitta i fängelse när man är bög.

ATT VARA BÖG – OCH KRISTDEMOKRAT
Många tycker att det finns en inneboende motsättning i att vara öppet homosexuell och samtidigt kristdemokrat. Det tycker inte Erik Slottner, 24 år och vice ordförande i kristdemokraternas ungdomsförbund kdu, samt sakkunnig för kd:s riksdagsgrupp i kultur- och utbildningsfrågor. QX stämde träff med Erik och ställde de tuffa frågorna som ju måste ställas.

SCISSOR SISTERS – BANDET DÄR 3 AV 5 ÄR GAY
Scissor Sisters är mer än en uppdaterad version av Village People. 00-talets bögband blandar fashionstatements, Pink Floyd och New Yorksk klubbkultur till en ny och rätt oemotståndlig mix. QX har träffat dom.

VILKA ÄR PAY-TV?
Melodifestivalen är över för i år. Visst kommer vi att hålla tummarna för Lena PH i Istanbul men det är electrotrashgruppen Pay TV vi kommer att minnas bäst. Veckorna efter festivaldeltagandet har gruppen ägnat sig åt att uppträda på gayklubbarna i storstan. De har även hunnit med att spela in en video och pratar lite försiktigt om att göra ännu en låt ihop med Håkan Lidbo. Men hur börjar egentligen historien om Pay TV…

ETT GAYLYXHOTELL I BARCELONA
Hotel Axel ligger i Barcelona och drivs av bröderna Juan och Borja, som båda är gay. Juan är direktör och hotellet, som hade stor galapremiär i höstas, har redan skapat rubriker i världens alla gaytidningar. Hotel Axel är ett gaylyxhotell som ironiskt nog kallar sig ”Hetero friendly”. QX har provbott på hotellet.

MANSHATAREN LOUISE BOIJE AF GENNÄS
Se upp alla män – här kommer manshataren Louise Boije af Gennäs! I april månad kommer du att se henne på reklampelare runt om i Sverige med en t-shirt med texten ”Manshatare? Jajamänsan!”. QX ringde upp henne för att få veta vad som är så hemskt med män.

NY SHOW MED AFTER DARK
Den 5 oktober är det premiär för After Darks nya show på Tyrol. Och bättre reklam än 3:e platsen i Melodifestivalens final kan man väl inte tänka sig.
– Helt fantastiskt, säger Christer Lindarw. Jag kunde aldrig drömma om att det skulle gå så här bra.

CHEERS FÖR BOSTON
Vi svenskar reser ofta till New York och ibland till Florida och Kalifornien. Men alldeles för sällan till Boston. Stan är en av de mest gayvänliga på USA:s östkust och det faktum att den är en av landets äldsta städer och påminner mycket om Europa gör att det är lätt att känna sig hemma här.

DESSUTOM:
Mians krönika, prylar, musik- och filmrecesnioner, klubbnytt, vimmel, homokryzzet m.m.

Publicerad: 2004-03-24 11:01:09