Lagen om hets mot folkgrupp är redan från början feltänkt. Det är enskilda individer och inte diffusa odefinerade grupper som ska skyddas av samhället. En lagstiftning som är kollektiv riskerar alltid att förringa enskilda människor. Lagen är därför ingeting annat än ett typiskt utslag för socialistisk plakatpolitik.

Ovan på detta har dessutom homo- och bisexuella trycks in i samma lagstiftning. Detta trots att det ju heter hets mot folkgrupp. Homo- och bisexuella är ingen folkgrupp och kommer heller aldrig att bli en folkgrupp. Begreppet folkgrupp har med etniskt ursprung att göra och inte hur man definierar sin sexualitet. Ester, samer, romer, kosovalbaner och norrmän är exempel på folkgrupper. Homosexuella är det inte. Att det däremot finns homo- och bisexuella i alla dessa folkgrupper förändrar inte bilden.

Vi som är homo- och bisexuella förtjänar att bemötas och respekteras som de individer vi är. Vi gynnas inte av att klumpas ihop i en diffus massa.
Lagen om hets mot folkgrupp borde alltså avskaffas och ett individuellt skydd komma istället. Vi måste våga vägra vara en folkgrupp.

Även om den nuvarande lagstiftningen om hets mot folkgrupp togs bort, som vi moderater vill, så är det naturligtvis så att det fortfarande skulle finnas lagar som kan användas om människor blir kränkta av osmakligheter som de som pastorn på Öland hävde ur sig. Vi vill införa ett generellt diskrimineringsförbud i svensk lagstiftning som skulle täcka de situationer där enskilda individer känner sig kränkta. Utöver det finns det redan idag en lagstiftning om ärekränkning osv. som skulle kunna tillämpas.

Fredrik Saweståhl
Förbundsstyrelseledamot
Moderata ungdomsförbundet

Christoffer Järkeborn
Distriktsordförande
Moderata Ungdomsförbundet Skaraborg

Publicerad: 2004-02-06 18:06:56