Foto

För andra gången tar Studio Magazines-förlaget i Sydney, känt för lyxiga gaytidningen Blue, in svenske fotografen Franz Fleissners bilder i sin bokserie Dreamboys.
För två år sedan kom Dreamboys III ut och nu har han fått nytt förtroende.
– Berätta om det du tycker är utmärkande för dina bilder?
– De har en egen stil, svara Franz. Det gäller att inte kopiera andra fotografer utan köra på det man själv känner. När jag ser en modell så ser jag direkt hur bilden skall se ut och så blir den också.
– Jag försöker jobba med uttryck. Jag provocerar fram ett uttryck hos modellerna. Med humor, charm eller med provokation.
Modellerna hittade han i börja på gatan. Ogenerat frågade han killar om de ville vara med på bild och han har inte märkt några stora problem med misstänksamhet om hans motiv – förutom när det gäller gaykillar.
– Gaykillar brukar vara så otroligt försiktiga, förklarar han. Trots att jag visar min hemsida med det jag gjort. Då blir det för komplicerat.


Hans största kund idag är Fitness och BodyBuildarmagasinet BK-magazine och via sina bilder där och arbeten på Fitness-tävlingar som han fått kontakt med flera av sina modeller.
Just nu arbetar han med en bildserie för tidningen Playgirl. Men trots att det går allt bättre för Franz och han har skaffat sig internationellt erkännande, så är det svårt ekonomiskt.
– Nu kan man säga att det går runt med det konstnärliga, berättar han.
– Hur har du orkat med när du fått så lite ekonomiskt ut av det?
– Jag har haft en drivkraft och jag tycker det är roligt, svarar han. Det går bättre utomlands än i Sverige. Utomlands har de förstått detta med ”Scandinavian” lite mer…


Målet för Franz är att få ekonomi nog att ge ut en egen fotobok med sina bästa bilder.
– Det skall vara estetiskt tilltalande, inte bara massproduktion. Det skall vara vackert att ha på väggen, snyggt och tillfredsställande. Annars blir det bara att köra på.


Under 2004 kommer Studio Magazine ge ut tre böcker till där Franz bilder finns med. Beach Boys och Bad liknar Dreamboys med sina vackra bilder på män. I den tredje boken Deep Blue, kommer erotiska bilder ”a la Mapplethorpe” att publiceras.
Inom kort hoppas han kunna sälja bilder direkt och han är intresserad av att börja ta privatjobb – som bröllopsbilder och arbeten för företag.


Han söker modeller ständigt för sina olika projekt och på hans hemsida kan du se hela hans produktion. På Qruiser kan du kontakta honom direkt på Camera_man
Boken Dreamboys kan du beställa via Studiomagazines.com

http://www.franzfleissner.com

Publicerad: 2004-01-20 18:13:58