Vi arbetar närmast dygnet runt för att hålla servrarna på gott humör, optimera och hitta lösningar för att få systemet att orka. Vi har beställt in en ny stor databasserver som kommer hantera den stadigt och de senaste dagarna explosivt ökande trafiken. Tyvärr tar det dock tid att få servern levererad till oss och att få den installerad.
Om alla fingrar korsas så kommer vi förhoppningsvis ha servern igång om cirka två veckor.

Fram tills dess måste vi lita på temporära lösningar och hoppas på förståelse eftersom vi hamnat i närmast force majeur.
När vi nu har en smått galen anstormning måste vi stoppa upp tills vi kan härbärgera er alla. TILLFÄLLIGT stänger vi av den avancerade sökningen för gratismedlemmar om fler än 2500 är inloggade. Vi reserverar oss också för att vi kan tvingas ta till andra begränsande åtgärder om det visar sig vara nödvändigt. Vi vill understryka att detta är tillfälliga lösningar tills vi fått den nya servern på plats.

Sedan Sylvester/Sylvia i förra veckan meddelat sitt beslut om att man blir ”betalsajt” har frågan självklart ställts om Qruiser kommer att följa efter.
För Qruiser ligger strategin fast: det skall vara gratis att bli medlem och att man som medlem skall ha tillgång till de delar som vi erbjuder idag.
Guldmedlemskap skall vi göra så attraktivt att man som flitig användare av Qruiser skall bli motiverad att betala.

Självklart tittar vi dock på konkurrenter såväl i Sverige som utomlands. Vi följer hur andra löser finansiering av verksamheten och försöker hitta de lösningar som vi tror fungerar bäst: såväl för våra medlemmar som för vår verksamhet i stort.
Grunden är att alla som arbetar med communities på ett seriöst sätt, måste få en fungerande och stabil ekonomi.
Detta gäller såväl för Sylvester/Sylvia som för norska Gaysir, QX.se/Corky.nu och Qruiser. De som följer debatten på Sylvester och Qruiser har väl vid det här laget hört argumenten närmast till leda.
Personal är inte gratis – och personal kan man liksom inte klara sig utan… så opersonlig har tekniken lyckligtvis inte blivit ännu.
Bandbredd, teknik och servrar är inte gratis.
Utveckling kräver arbetstid = kostnad.

Hur man finansiera sin verksamhet liksom vilka strategier man väljer för att utvecklas skiljer sig dock åt. QX Förlag har när det gäller verksamheten på nätet tidigare legat långt efter andra aktörer. Orsaken är bland annat att vi saknat riskkapitalister som pumpat in fantasisummor i verksamheten. Så här i efterhand känns det skönt att vi inte hängde på IT-bubblans ekonomiska vansinne.
QX nätverksamhet har gått runt från start. Sedan i våras har vår sajt i det närmaste exploderat. Vi investerar i hög takt, men hela tiden med samma ekonomiska filosofi – vi använder inte mer pengar än vi har. Därför tvingades vi till att skapa köer. Vi har
helt enkelt inte haft råd att öka vår kapacitet snabbt nog för att möta intresset.
Det finns alltså en rak koppling mellan antalet besökare och guldmedlemmar och hur sajten fungerar och utvecklas.

QX Förlags grundläggande strategi har alltså varit att utveckla sajten i den takt vi har råd med. Därigenom skapar vi stabilitet för vår verksamhet – vi skall finnas kvar lång tid ännu!

Utvecklingen under 2003 har varit mycket positiv för Qruiser. Vi ser en ökning i antalet besökare, i annonsintäkter och i antalet guldmedlemmar.
Det har inneburit att vi kunnat nyanställa, öka vår kapacitet och lägga kraft på utveckling. Denna positiva trend fortsätter och vi märker inte någon avmattning av intresset för QX.se, Corky.nu eller Qruiser.
Som ett direkt resultat av detta fortsätter vi nu alltså att med kraft investera i förbättrad kapacitet och utveckling av sajten.

http://www.qx.se/qruiser

Publicerad: 2003-10-23 16:34:05