Teologi?

Den nyutnämnde professorn vid centrum för teologi och religionsvetenskap, Chrys C. Caragounis har skapat rabalder genom uttalanden i en av sina böcker.
Där talar han om det ”schizofrena” med att samhället inte ser homosexuella men däremot kleptomaner som ansvariga för sina handlingar. Tankegångarna skriver han om i boken: ”Homoerotik i forntid och nutid och den kristna församlingen”, Stockholm 2000.
Tidigare har han skrivit monografierna ”Bibelns syn på homosexualitet”, Stockholm 1998 och
Reaktionen den nyutnämnde professorns syn på homosexuella relationer har blivit kraftiga.
Prefekten Fredrik Lindström tar avstånd från Caragounis i Radio Malmöhus och ”understryker” att institutionen tar avstånd från homofobi i ”alla former”. Även Fredrik Hollertz, ordförande vid teologernas studentkår reagerar på professorsutnämningen och berättar för QX.se att man blivit uppmärksammad på frågan av journalsiter från Kyrkans Tidning.
Till Sydsvenska Dagbladet säger han att det ”är ett problem” när en professor skirver ”såna här böcker”.
Caragounis och kollegan lundaprofessorn Tryggve Mettinger har i Kyrkans Tidning debatterat mot en ”liberal” tolkning av bibeltexterna när det gäller homosexualitet.
Såväl Caragounis som Mettinger är ”exegeter”, det vill säga sysslar med att studera bibeltexterna. I Kyrkans Tidning har de bland annat uttalat att man inte kan tolka Nya Testamentet på annat sätt än att det säger klart nej till homosexualitet (med referens till Rom 1:26-28, 1 Kor 6:9, 1 Tim 1:10).

Publicerad: 2003-10-14 13:52:47