Debatt

Kärlek och längtan efter barn är djupa känslor som finns hos oss oberoende av vilken samlevnadsform vi väljer. Den sorg det innebär att vara ofrivilligt barnlös är lika smärtsam för alla människor. Lesbiska kvinnor som har svårt att bli gravida saknar idag möjligheter att få hjälp från den offentliga sjukvården. Alla kvinnor och män, som av medicinska skäl är ofrivilligt barnlösa, ska ha rätt till medicinsk behandling utifrån en medicinsk bedömning och i enlighet med hälso- och sjukvårdens portalparagraf och riksdagens prioriteringsordning. Rätt till vård ska inte beror på vilken samlevnadsform vi väljer.

Ett fall har uppmärksammats under året – en redan påbörjad infertilitetsbehandling avbröts för att kvinnan etablerade en relation med en annan kvinna. Detta exempel visar att principen om lika vård för alla på lika villkor inte gäller. Beslutet om behandling följer därmed inte de medicinska behoven utan styrs av moraliska ställningstaganden.

Det finns stora möjligheter att avhjälpa medicinska orsaker till barnlöshet, hos såväl kvinnor som män. Hälso- och sjukvården och den medicinska forskningen har inom detta område kommit långt. Den 1 januari 2003 infördes i Sverige möjligheten för ofrivilligt barnlösa få äggdonation. Lagen innehåller en begränsning: både ägg och sperma får inte vara given av donator. Det innebär att lesbiska kvinnor som är infertila inte kan komma ifråga för en äggdonation, vilket visar att vi som männsikor inte behandlas lika.

Vänsterpartiet anser att lesbiska kvinnor som är infertila och som skulle kunna få hjälp genom äggdonation självklart ska kunna ha samma rättigheter och möjligheter som heterosexuella kvinnor. Vänsterpartiet stödjer dock lagen om befruktning utanför kroppen, då det gäller att in vitrofertiliseringen inte ska innebära två okända donatorer. Vi föreslår därför i riksdagen att lagen ändras i den meningen att lesbiska som är i behov av en äggdonation skall tillåtas detta under förutsättning att det finns en känd spermadonator.

Ingrid Burman ordf. riksdagens socialutskott (v)
Elina Linna, ledamot riksdagens socialutskott (v)

Publicerad: 2003-10-13 11:27:25