Regnbågsfestivalen 2003

Paraden lördagen den 4 oktober
På lördagsmorgonen kom det mängder av bögar och flator till Monbijougatan och Indigo för att dekorera vagnarna inför den stora paraden. En del var fräscha och morgonpigga och andra trötta med blodsprängda ögon efter flera dagars hårt festande. Själv anlände jag inte förrän klockan 11 efter en hektisk förmiddag på toaletten. På slaget tolv började karavanen att rulla under polisens kontroll. Med regnbågens alla färger drog vi fram genom centrala Malmö.

Stämningen längs med kortegevägen var både glad och vänligt sinnad trots att regnet hängde i luften. Väl framme på Stortorget blixtrade alla tidningarnas kameror oavbrutet när vi med spänning tog oss fram till Rådhusets trappa för att lyssna på talarna.


Riksdagsmannen Martin Andreasson (fp) talade om att det är viktigt att vi visar oss. Vi kan inte hålla tyst i HBT-frågor utan måste delta i debatten. Även om vi har kommit långt i västvärlden så finns det mycket att göra både här hemma och i övriga världen.


Den andre talaren var Walter Heidkampf som talade om hiv och våra vänner som inte längre finns med oss. Det är tråkigt att folk ser på hiv med en axelryckning nuförtiden. Många tycks tycka att lite hiv kan man väl leva med, sa Walter lite sorgset. Sedan bad han om en tyst minut för dem som har gått bort i AIDS. Efter tystnaden ljöd Over the Rainbow över hela Stortorget medan ballonger i regnbågens alla färger släptes mot skyn.


Föreläsning av Sara Lund
Strax innan kl 15.00 på lördagens eftermiddag styrde jag kosan till RFSU:s lokaler på Drottninggatan 36 för att lyssna på Sydsveriges just nu mest kända transperson Sara Lund, eller Claes Schmidt som han egentligen heter. Lokalen var fylld till bristningsgränsen och stämningen var förtätad. Sara berättade på ett trevligt och mycket underhållande sätt om transvestiter och andra som samlas under begreppet transpersoner. Alla män som hoppar fallskärm vill inte bli fåglar. Detsamma gäller män som av en eller annan anledning klär sig i kvinnokläder, alla vill inte bli kvinnor.


Vickan, Edith, Sara och Ilona
Vi fick också veta att man som transperson får ypperlig service ute i butikerna när man ska handla kläder, vilket jag inte visste eftersom jag syr mina trasor själv. Mer om Sara Lund kan ni läsa på hennes hemsida www.saralund.se


Stora Regnbågsfesten
Lördagskvällens fest på Kajplats 305 blev verkligen en riktig höjdpunkt på festivalen. Först var ingen där och helt plötsligt var alla där. När vi skulle köra igång showen klockan 24 var det så långa köer till garderoberna och en ännu längre kö vid entrén. När alla väl var inne hade klockan hunnit bli 01 och då körde vi gång showen. Skådespelaren Bengt Bauler, känd från såväl TV som de stora scenerna, fångade publiken med sången I Will Survive iklädd knätofs à la Sissela Kyle. Tänk att han kunde sjunga också! Sedan var det dags för honom att presentera Mizzi A med tilltugg. Mizzi fick verkligen scengolvet att gunga tillsammans med sina små godingar.
Därefter var det min tur att göra entré på scenen. En liten pojke i publiken skrek till mig: Visa pattarna! Han fick minsann svar på tal. Hur ska jag kunna visa något jag inte har, svarade jag honom och jublet ville inte sluta. Därefter levererade jag min nya dunderhit SMS och det var naturligtvis svårt för Afrodite att matcha detta, men de gjorde ett mycket bra jobb och publiken älskade dem också.
De söta pojkarna från RFSL-rådgivningen framförde regnbågslåten Lugnet tillsammans med Jonas och PZ som har gjort den. Låten kan alla som vill loada hem ifrån agancia.com


Bengt Bauler med vännen Per
Efter showen festade hela gayMalmö loss ända till klockan 05. Sammanfattningsvis kan jag säga: Alla gick hem lyriska efter en fantastisk kväll. Tack alla som har arbetat med regnbågsfestivalen, ni har gjort ett makalöst bra jobb.


Brian, Edith och Peter


Edith med Afrodite


Edith och Ariel med vän


Edith med Bengt Bauler


Edith med Jonas och PZ – killarna bakom Regnbågslåten


Edith med Micke och Mika


Edith med Peter och Lolo


Johnny och Tore


Mats, Edith, Claes


Mizzi A med tilltugg

Edith Crepps hemsida

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=2597

Källa: Läs Ediths första rapport från festivalen

Publicerad: 2003-10-06 13:36:25