QX september 2003

Du kommer att se Jakob Eklund överallt i höst. På teatern, på TV och på bio. Så vi tyckte det var lika bra att ta en dejt med honom för att få reda på lite mer om honom och hans roller i höst. Framför allt rollen som machokillen som blir förälskad i en tjej som visar sig vara en kille som visar sig vara tjej… Låter det rörigt? Vi reder ut det.

Hösten rymmer flera spännande boksläpp, inte minst sådana med gaytema. Några av böckerna har redan hittat ut i bokhandeln men QX tipsar dej förstås om allt som du inte ska missa. Du och jag, Marie Curie är titeln på en färsk ungdomsroman om lesbisk tonårskärlek. Den är författaren Annika Ruth Perssons debut och den handlar om 15-åriga Jenny som blir ihop med Filippa.
Vi har även träffat författaren Hans Olsson som debuterade 1993 med boken Spelar roll, en bok som har blivit en klassiker i ”komma ut-genren”. 1999 kom Smitvarning, och i dagarna ligger hans tredje roman Inga bomber över Skärholmen på bokhandelsdiskarna. Alla tre är böcker om och för ungdomar, om att söka sin identitet.

Vi har även smygkikat på en massa filmer, både på bio och video och ger dig en inblick i höstens utbud. Det händer mycket på scenerna runt om i landet så här års och QX har koll på det mesta. Det kommer som vanligt att dansas en hel del, på Operan, Dansens hus och Moderna dansteatern. Teater och opera och så förstås krogshow blir det en hel del av.

Hösten rymmer förstås en massa spännande skivsläpp och QX har kollat in några av dem som vi ser fram mot lite extra. The very Best of Cher med den numera pensionerade divan, släpps i början av oktober.

Den svenska turnésommaren har varit hektisk. Succéer har varvats med magplask. Lyckade debuter med misslyckade comebacker. Nu är det dags för folkparkerna att ligga i träda, och för inomhusarenorna att blomstra och ta emot de utländska storheterna. Vi har koll på vad som händer…

Det öppnar nya butiker också. Zara slår snart upp portarna, på söder har coola streetwarebutiken Savage London just haft invigning. Och på varuhuset Debenhams kan du singelshoppa i oktober…

I Göteborg har vi koll på kultur och uteliv och tipsar om några av höstens alla begivenheter. I Skåne kan man inte bara se fram emot årets Regnbågsfestival – det blir show också. Vi är många som skrattat åt humorprogrammet Hipp hipp under året. För några nummer sedan fick vi även en exklusiv intervju med Tiffany Persson. I oktober tar Hipp hipp-gänget steget från tv-rutan till teaterscenen med showen Hipp Hipp. Tiffany liksom flera andra karaktärer görs av Anders Jansson, som QX fick en pratstund med mitt i alla förberedelser.

Den 14 september ska vi rösta ja eller nej till EMU. Vi frågade folkpartiets Birgitta Ohlsson varför vi ska rösta ja och miljöpartiets Gustav Fridolin varför vi ska rösta nej.

Hösten är den allra bästa tiden på året när det gäller tv. Säsongstarter, premiärer och helt nya serier tävlar om vår uppmärksamhet. QX har tagit sig en titt i alla tablåer vi kommit åt och tipsar här om en himla massa godbitar samt varnar för ett och annat bottennapp.

”You came into my life, and my world never looked so bright, you bring out the best in me”.
Så går discodängan som är signatur till höstens roligaste TV-händelse – den amerikanska succéserien Queer eye for the straight guy som börjar visas på TV3. Serien, som i Sverige har döpts om till Fab 5, har blivit en tittarsuccé och de fem bögarna i serien har blivit superstjärnor och pryder vartenda tidningsomslag i USA.

Vi tar en liten titt i backspegeln också och visar vårt fotoalbum från Stockholm Pride med bilder av bland andra Nina Harling och Pekka Koskenvoima. Sedan har vi samlat tre av Prides vinnare på en och samma bild; Dragking of the Year, Miss Pride och Mr Gay Sweden!

Publicerad: 2003-08-27 13:18:06