Debatt
Tänk om vi hade haft en lag som ger svarta par 99 % av de rättigheter som är självklara för vita par. Slutsatsen då hade givetvis varit att skillnaden är osaklig och oacceptabel. Lika oacceptabelt är det att homopar och heteropar ska ha olika rättigheter. Borgerliga vigslar ska givetvis vara likadana för båda grupperna och ha samma rättsverkningar. Religiösa samfund ska ha rätt, men inte bli tvingade, att viga både homopar och heteropar.
Vi i folkpartiet i Skåne beslutade på vårt årsmöte att skicka en motion om homoäktenskap till folkpartiets landsmöte i höst eftersom vi anser att det är en väsentlig liberal reform. I helgen har Lars Leijonborg, Jan Björklund, Marit Paulsen och övriga i folkpartiet liberalernas partistyrelse enhälligt sagt ja till vår motion om en gemensam äktenskapslag. Det är mycket glädjande.
Men arbetet för lika rättigheter oavsett sexuell läggning, kön och etnicitet får inte stanna vid Sveriges gränser. Situationen för HBT-personer i andra länder är ofta betydligt svårare än i Sverige.
De senaste åren har det skett intensiva förhandlingar mellan representanter för EU och kandidatländernas regeringar när det gäller uppfyllandet av kraven för att få bli medlemmar i unionen. Det har handlat om ekonomiska förhållanden men lika mycket om respekt för mänskliga rättigheter. Eftersom homosexuella, judar, romer och andra minoriteter har en svår situation i många länder i Östeuropa har EU varit mycket tydligt med att diskriminerande lagar måste bort.
Resultatet av dessa förhandlingar har blivit bättre än kanske någon hoppades på när de inleddes. I prncip alla diskriminerande lagar har avskaffats i kandidatländerna när det gäller åldersgränsen för sexuella förbindelser etc.
Flera länders regeringar har öppet erkänt att de ändrat sina lagar enbart för att EU krävt det. I Amsterdamfördraget sägs det att alla länder i unionen senast december 2003 måste avskaffa lagar som diskriminerar p.g.a. sexuell läggning, kön, etnicitet etc.
Den gemensamma valutan euron kommer ytterligare att stärka banden mellan demokratiska länder i Europa. Det är viktigt att Sverige deltar i det monetära samarbetet både av politiska och ekonomiska skäl. Om Sverige ställer sig utanför det monetära samarbetet finns det en risk att övriga länder inte lyssnar på oss inom de områden där vi har kommit långt och kan tillföra mycket till unionen t.ex. när det gäller miljö, offentlighet, jämställdhet och homorättigheter. Utanförskap är inte positivt. Varken för
homosexuella, invandrare ellerländer.
Tina Acketoft (fp)
Riksdagsledamot, Höganäs
Bengt Held (fp)
Styrelseledamot i Homo- bi- och transliberaler
Ulf Nilsson (fp)
Riksdagsledamot, Lund
Christer Nylander (fp)
Riksdagsledamot, Kristianstad
Mats Persson
2:e vice ordförande i luf
Olle Schmidt (fp)
Ledamot i Europaparlamentet
Marie Wahlgren (fp)
Riksdagsledamot, Burlöv
Allan Widman (fp)
Riksdagsledamot, Malmö
Publicerad: 2003-08-24 15:52:48
Uppdaterad 2018-01-10