Stockholm Pride 2003

Karin Oscarsson är 29 år och jobbar till vardags på RFSL Stockholms förbundskansli, hon har tidigare jobbat som volontär på Kom ut, och skrivit en del för Sylvia. Ninni Hedman är 31 år och frilansjournalist. Hon har bland annat recenserat film för Barcelonas gayfilmfestival och skrivit artiklar om gayfrågor i Amelia, DN och i sin c-uppsats i socialantropologi. Nu delar de två också på redaktörskapet för boken Tjejerna mot strömmen, en antologi om tjejer inom hbt-världen, som utkommer lagom till Stockholm Pride. QX har träffat dem för en pratstund.
Hur och när föddes idén till boken?
Karin: Det var Ninni som kom med idén till mig våren 2002 och jag tyckte att det lät väldigt intressant. Så vi började spåna tillsammans på hur en sån här bok skulle kunna se ut. Från början hade vi planer på att göra en mer lättsam guidebok, ungefär en ”flata – så funkar det”, och då tänkte vi att vi skulle skriva den själva. Men upplägget har förändrats under resans gång och när Ninni föreslog att vi skulle fråga andra om de ville medverka i boken så kändes det som en bra idé – och då blev det en antologi istället. Och nu, när vi ser det färdiga resultatet, förstår vi att det var precis det här vi ville göra

I år har Mian släppt sin bok, snart kommer hennes samlade krönikor, antologin Såna som oss kom nyligen ut och nu är ni här. Är det en slump eller är det äntligen tjejernas tur?
Tjejerna pratar i mun på varandra men jag lyckas utröna att de båda är överens om att det nog mest är en slump att det blivit på det viset. Men å andra sidan tycker de att det har hänt väldigt mycket på tjejsidan de senaste åren.
Ninni: Många tjejer börjar organisera sig som ett resultat av att de tidigare känt sig osynliggjorda
Karin: Det är kul att det händer saker på olika håll också. Ju fler röster som hörs desto svårare är att de att ignorera.
Hur gick det till när vi valde ut vilka som skulle medverka i boken?
Karin: Först bestämde vi vilka ämnen vi ville ta upp och utgick ifrån de när vi sökte efter folk. De flesta personerna som är med i boken har vi ju hittat inom bekantskapskretsen eller genom kontakter. Vissa har vi aktivt sökt efter på Qruiser och Sylvia. Vi har valt folk efter deras erfarenheter och inte efter deras förmåga att skriva.
Vad skiljer er bok från ”Såna som oss”?
Ninni: Jag tycker att det är lite mer komma-ut-tema över texterna i Såna som oss, det känns också som den riktar sig till en lite yngre målgrupp än vad vi gör. Vår bok når förhoppningsvis människor i alla åldrar.
Karin: I vår bok medverkar enbart tjejer och inga mediamänniskor utan bara folk som talar ur hjärtat.
Ninni: Vi vill ge tjejer ett eget utrymme där man inte behöver konkurrera med bögarna!

Hur tycker ni själva att klimatet är i dagens gaysamhälle?
Karin: Just nu pågår ett feministiskt uppvaknande bland många bögar. De börjar förstå att feminism inte bara angår flatorna och detta tror jag kan leda till att vi börjar gå åt samma håll i större utsträckning än tidigare. Det är ju en enorm styrka om hbt-samhället kan påverka resten av samhället.
Ninni: Jag tycker också att man ser en större tendens att ifrågasätta normer, vilket är bra. Det som är tråkigt är väl att många gnäller utan att själva försöka bidra till en förändring.
Karin: Men det som är bra är ju att folk vågar kritisera. Att Pride får en hel del kritik och att det resulterar i alternativ som Stockholm Shame – och att Pride faktiskt blir mer och mer organiserat för varje år. Att ha ett Pride House med kultur och seminarier tycker jag är ett steg i rätt riktning.
Vad har ni för förhoppningar om boken?
Karin: Att folk läser den och blir glada och berörda och att de får sig en tankeställare.
Ninni: Jag hoppas också att den kan fungera som inspiration och stöd. Den tar upp många olika ämnen och jag tror att de flesta kan hitta något att känna igen sig i.
Karin: Jag tror att folk ofta upplever sig själva som lite ’mot strömmen’ och just den känslan kan nog förena över sexualitetens gränser. Jag känner mig ju till exempel ganska vanlig, men går ändå emot strömmen eftersom jag utmanar heteronormen.
Ninni: En annan viktigt sak vi hoppas är att den hjälper till att synliggöra tjejers sexualitet, ett ämne som är väldigt infekterat, framförallt i gayvärlden.
Karin: Det finns en stor rädsla och osäkerhet hos många tjejer som gör att de är väldigt snabba att döma varandra.

Ni skriver i inledningen: ”Det finns inga mallar, fack eller formar. Och det är det som är det underbara”. Min upplevelse av queervärlden är just att det finns en uppsjö av dessa fack, och om man hamnar mellan några av alla dessa mallar ses man som något av svikare. Är det något ni själva har upplevt?
Ninni: På ytan finns det en massa fack men vi vill visa att det inte är så egentligen. Det finns lika många typer av flator och bitjejer som det finns heterotjejer om man tittar bortom stereotypen. När jag gick ut på ett flatställe första gången kände jag mig inte alls hemma. Jag tror inte att den känslan är särskilt unik, många har nog backat tillbaka in i garderoben igen efter sitt första möte med gayvärlden.
Er bok är ju väldigt inkluderande, här får alla plats, såväl moderatflator som könsöverskridare. Var det en av ambitionerna med projektet?
Karin: Absolut! Vi satte oss ner och tänkte igenom vad vi ville visa, skriva och berätta om.
Boken rymmer mycket även formmässigt. Här finns krönikor, reportage och intervjuer och väldigt personliga berättelser…
Ninni: Vi ville inte behöva välja en speciell stil och jag tycker dessutom att den stora variationen på texterna gör boken levande. Eftersom många av de medverkande inte heller är professionella skribenter tyckte vi att detta var det bästa sättet, även om det spretar lite textmässigt.
Ni räknar i bokens inledning upp en antal kända personer som är gay och skriver att ”vi är i gott sällskap”. Är det viktigt med förebilder och öppna kändisar?
Karin & Ninni: Ja!
Ninni: Men det är lika viktigt med öppna vänner som kan bli förebilder i ens närhet. Kändisar har ju en så stor genomslagskraft – och genom att de är öppna visar de att det är okej.
Karin: Det är också svårt om det känns som man går emot allting – hela tiden. Man behöver dessa kända öppna människor för att kunna spegla sig i dem.
Vad har varit roligast?
Karin: Att läsa alla texter. När vi satte igång med det fick projektet ett eget liv och bara exploderade av kreativitet!
Ninni: Vi blev otroligt imponerade över all denna kraft som finns och det har varit en stor förmån att få ta del av alla dessa erfarenheter.

Tjejerna mot strömmen – Berättelser av flator, bin och könsöverskridare finns utgiven på Periskop Förlag och finns i bokhandeln den 4 augusti. Boken kommer att finnas till försäljning i QX- tältet under Pride till festivalpris 100 kronor. Där kan du också träffa Karin och Ninni som signerar boken.
Signeringarna sker:
onsdag 30/7 kl 20.00
Torsdag 31/7 kl 17.00
Fredag 1/8 kl 17.00
Söndag 3/8 kl 15.00

http://www.qx.se/shop/

Källa: Finns i QX Shop från måndag 4/8

Publicerad: 2003-07-29 14:00:00