Arbetsliv
Idag presenterade Arbetslivsinstitutet sin första delrapport om situationen på arbetsplatsen för homo- och bisexuella. Rapporten lades fram vid seminariet ”Homo på jobbet – vem bryr sig?” i Almedalen.
Tidigare i år har institutet skickat ut frågeformulär till homo-, bi- och traspersoner och till ett urval av befolkningen.
Totalt svarade 10 400 personer ur ”befolkningsurvalet” och 3 300 organiserade homo, bi och transpersoner.
I studien framgår att hälften av homo-,bi- och transpersonerna anser att det finns fördomar bland arbetskamraterna. Hela en fjärdedel har valt att inte vara öppna på sin arbetsplats.
– De höga siffrorna i Arbetslivsinstitutets enkätundersökning innebär att homo- och bisexuella i arbetslivet underkänner den rådande arbetsplatskulturen. Arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer måste ta deras budskap på allvar och arbeta målmedvetet för att förändra situationen, säger Arbetslivsinstitutets projektledare Carina Bildt i ett pressmeddelande.
Studien är gjord i samarbete med ”Homo och bisexuella i omsorgen” och ”Normgivande mångfald”. Det senare arbetar med situationen inom polis, kyrka och försvar.
Studien ställer frågor om hur de svarande tror att andra tycker. Svaren pekar på att synen på manliga homosexuella är mer negativ än på kvinnliga. Och att heterosexuella män är uppfattar en mer negativt syn på homosexuella än vad heterosexuella kvinnor gör. Hela 22% av de heterosexuella männen säger att attityden på arbetsplatsen är negativ mot manliga homosexuella.
I studien framgår även att homosexuella i högre grad rapporterar ohälsa jämfört med sina heterosexuella arbetskamrater. 13% av homo- och bisexuella kvinnor säger att de har dålig hälsa, jämfört med 11% av de heterosexuella kvinnorna. För männen är siffrorna 10% respektive 7%.
På arbetslivsinstitutets hemsida kan rapporten hämtas hem som pdf.
http://www.arbetslivsinstitutet.se/press/detaljerad.asp?relID=298
Publicerad: 2003-07-09 14:39:24
Uppdaterad 2017-06-13