PrideInvigning

I diskussionen kring invigningstalare på Stockholm Pride gör Martin Andreasson ett rätt lågt försök att misskreditera valet av Fredrik Reinfeldt. Han tycker att Fredrik ställningstagande i frågan om internationella adoptioner diskvalificerar honom. Det är ”obegripligt” att han blir utsedd att invigningstala. Jag – och många med mig – tycker precis tvärtom. Fredrik Reinfeldts arbete för att få moderaterna, landets största oppositionsparti, in på den rätta vägen ifråga om HBT-frågor kantats förvisso inte av spektakulära utspel, det är helt riktigt. Istället handlar det om en gradvis förändring. Själv kan jag efter mer än 10 år i moderaterna konstatera att det parti som jag nu sitter i riksdagen för är väsentligt annorlunda än tidigare. Så är även fallet med Sverige.

Mycket beror detta på enskilda människor som i det fördolda har varit beredda att lyssna, diskutera och framföra genomtänkta synpunkter till rätt personer och grupper. Därför blir också Martin Andreassons kritik rätt bedrövlig – varför inte glädjas åt alla framgångar som i riksdagen vunnits tillsammans med moderaterna, exempelvis ifråga om möjligheten till närståendeadoptioner? Det är en utveckling som Fredrik Reinfeldt i högsta grad representerar. Detta nämner emellertid Martin märkligt nog inte med ett ord.

Därför behövs inte något långt försvarsanförande för Fredrik Reinfeldts tidigare ståndpunkter eller varför han är utomordentligt lämpad för att hålla ett invigningstal på Stockholm Pride 2003. Det finns få inom svensk politik som bättre än honom symboliserar det tålmodiga arbetet på att få sitt eget parti, vars ideologi i grunden pekar i rätt riktning mot frihet och individualism, att hörsamma sitt budskap. Människor som prövar och omprövar sina ståndpunkter visar samt och slutligen prov på styrka, inte på svaghet.

Den tanken kanske Martin dessutom borde framföra till sin partiledare Lars Leijonborg, mannen som inte ens ville tala om för media vilken personlig åsikt som han hade i frågan om adoptioner för homosexuella.

Fast det är ju klart – då var det ju valrörelse?

Tobias Billström (m)
Riksdagsledamot
Medlem i riksdagens HBT-grupp
Ordförande för Moderaterna i Malmö

Publicerad: 2003-06-25 20:30:35