Stockholm Pride 2003

Som vanligt så är det artisterna under Pride-festivalen som många är nyfikna på. Vilka låtar ska man få skutta runt till i parken, vilka av ens idoler ska man få se, kan Pride överträffa sig själv och ge oss artisterna vars album vi redan köpt? Jorå, årets artistutbud gör nog många glada. Här finns både kända och okända, nya stjärnskott och redan etablerade storstjärnor.
Alcazar är med för fjärde gången i rad – och är hetare än någonsin. Flatfavoriterna Buddaboys med Eva Dahlgren i spetsen kommer också till Pride. A-Teens är också klara. Och med singlar som ”Mamma mia”, ”Halfway around the world”, ”Heartbreak lullaby”, ”Upside down” och ”Floorfiller” har de nog inga problem att få fart på parken.
Extra kul är det att Melody Club kommer att uppträda i år. Det har blivit något av en tradition för Pride att ta med lite mer oväntade band – för några år sedan var det Teddybears, förra året var det Caesars palace. I år kommer vi få rock loss till Melody Club och deras synthiga rock. Och det finns väl ingen som inte kommer att kunna sjunga med i ”Electric”? Eller?
För ett år sedan hade inte Bert Karlssons Fame Factory-tåg dragit igång än, men nu har redan två årgångar tagit examen från artistskolan och flera av artisterna kommer på besök till Pride däribland Mia Löfgren, Andres, Johan Thorsell, Micke Svahn med flera.
Den internationella storstjärnan i år är utan tvekan Samantha Fox. Bystdrottningen från England, som slog igenom på 80-talet med låtar som ”Touch me”, ”Do ya do ya (wanna please me)” och ”Nothing´s gonna stop me now” och som enligt skvallertabloiderna blivit lesbisk på senare dagar, kommer till parken och river av gamla örhängen. Så ta med dig dina gamla vinylskivor och t-shirtar och försök få en autograf av stjärnan. Samantha är känd för att ge fansen det de vill ha.
Dessutom kommer de synthpopiga QX-favoriterna Bobby till Pride. Andra band som är klara är underbara Dub Sweden, Kamera, Pomperipossa Band, rockbrudarna i Satirnine, danska rockbruden Sanne Salomonsen, Lill-Marit Bugges Christiansands Dameteater, Peaches, Mobile Homes, The Emmylous feat. Anna-Lena Brundin och våra favoritfagrappare Backroom matches.

Årets Pridelåt?
Jonas Hedqvist gjorde den för två år sedan. Christer Björkman feat. Rickard Engfors gjorde fjolårets, vem som gör Årets Pride-låt är inte officiellt ännu, det avslöjas den 1 juli. Rykten florerar som vanligt, men inget är säkert…

Årets stora schlagerkväll är tillbaka till torsdagen. Christer Björkman hostar Stockholm Pride ESC-evening med hjälp av Richard Herrey samt svenska – och utländska artister. Vilka artister som kommer att uppträda är som vanligt hemligt tills de står på scenen, men ingen har väl blivit besviken tidigare och vi gissar att ESC-fanatikerna kommer att resa från hela Europa för att få se sina idoler. Årets schlagerkväll har tonvikt på nyare klassiker, men främst är det internationella favoriter som står i centrum.

På fredagen är det dags för den fjärde upplagan av Wigstockholm. Leo Berglund är transmamma och håller i trådarna för hela dagen. Landets alla drugor uppträder i stora kreationer, i stora låtar i stora nummer. Det blir plymer och smink så det räcker och blir över. Som vanligt koras Miss Pride under lördagkvällen på stora scenen.
Senare på fredagkvällen sprakar Green Aluminium Party igång med dans- och klubbakter. Och arrangörerna uppmanar till dresscode i parken: grönt och aluminium… Och det utlovas en resevinst till bästa outfit.

”The gay guy always dies”

Pride hårdsatsar på seminarier i år och har bokat hela Mondo vid Medborgarplatsen. Seminarierna pågår onsdag till fredag från klockan 10.00. Och eftersom PridePark inte öppnar förrän 15.00 i år är inte seminariecentret något litet bihang utan en lika viktig del som Pride Park! Bland seminarierna märks bland andra: ”Kvinnorna i RFSLs historia”, ”Heteropanelen”, ”En heldag om s/m – Grundläggande om s/m”, ”Homo- och Bisexuella i omsorgen”, ”Liberal feminist – javisst!”, ”Är kapitalism bra för mångfald och minoriteter”?, ”HBT-personers villkor som flyktingar”, ”Turkiska ungdomsförbundet om sitt arbete mot homofobi”, ”Smittskyddsdetbatt”, ”Vad gör transorna på bögklubbar!?”, ”The gay guy always dies”. Mer info: www.stockholmprdie.org

Årets invigningstalare på Stockholm Pride blir moderatpolitikern Fredrik Reinfeldt. Fredrik som bland annat agerat i frågan om homosexuellas möjlighet att prövas för adoption och varit en tydlig profil inom Moderata samlingspartiet och lyft upp homofrågorna på dagordningen, är föreslagen till posten som partiledare efter Bo Lundgren. Kul med en moderat vid mikrofonen eftersom det mestadels varit förunnat västerpartister och socialdemokrater.

Mr Gay Sweden, Dragkingtävling & andra fester

Som vanligt är festprogrammet under Stockholm Pride späckat. Allt är ännu inte spikat vid pressläggningen av QX juli så räkna med att fler fester tillkommer.
På onsdagen öppnar festveckan med Queerfeministisk Pridefest i Pridehuset (det vill säga Mondo på Medborgarplatsen). På scen står DragKing-showgruppen Lion Kings, FagRaparna Backroom Matches, Everything Tonight och Paris. Combustion står bakom festarrangemanget.
Samma kväll har SLM öppet Hus för killar (med dresscode!) och Kent spelar Ni-nrg, Handbag-nrg och Thunderpuss.
På torsdag är det traditionsenligt RFSLs tjejfest som i år presenterar en ”Hunky Punky Horny Porno Show”. Fyra barer och två dansgolv som styrs av Damrummets DJs.
Björnarna i Viking Bears har fest i SideTracks lokaler.
På fredagen har QX och Ulrich Bermsjö första festen på biograf Draken. En superskön gammal biograf på Fridhemsplan där 1500 personer kan dansa på olika plan i den sluttande lokalen. 10 deltagare står på scen och en jury väljer vem som blir Mr Gay Sweden 2003. HappyHouse och disco står på musikmenyn.
Förra årets Dragking-tävling blev en supersuccé och närmare 800 personer trängdes på Tip Top för att se vem som skulle bli Drag king of the year. I år arrangeras dragkingtävlingen på Tip Top på fredagen. Kungarna visar upp sig på scen inför publiken och en jury, som även i år kommer att bestå av ett antal coola femmar. Tävling och show blir det vid midnatt och efteråt fortsätter festen hela natten.
Cabaret Tupilak har sin årliga fest på Katakomb med bland andra Ulrika Skogby, SKAM, Peter Fröberg och Eva Nykvist på scen.
Viking Bears har fest i Gamla Stan i The Bear Cave och RFSL Ungdom festar under rubriken Jeunesse 2003. Max 26 år får de som festar vara.
Sylvester är med på en dansfest på Stacys på fredagen.
På lördag blir det QX Dance Party på Draken (ekonomiskt smarta ser till att köpa kombinationsbiljetten för både fredag och lördag – obs begränsat antal).
Hela veckan har självklart TipTop öppet till sena natten. Gaybarerna SideTrack, Torget, Göken, Mandus och Djurgårdsterrassen har öppet dagligen.
Sommarens stora klubbsuccé Lino utökar sitt öppethållande. under Pride: onsdag, torsdag och lördag har man sina två dansgolv och uteterrassen öppen till 04.00.
SLM har öppet för medlemmar torsdag till lördag med olika DJ’s varje kväll.

Som vanligt finns det tre restauranger och ett café i parken. I år heter nykomlingen Gaybar, den populära gayklubben som har sommarstängt åter-uppstår under Pride-veckan som restaurang. Men personalen är van. Elisabeth Aronsson var ju restaurangdrottning i Stockholm då hon drev Hanna-krogarna, Ocean, Tempel Bar och Spisen under några år i Stockholm. Torget och SideTrack är gamla rävar i Pridesammanhang och i år gör de comeback i parken. Årets café i år är samma som förra året då Anna på Kungsholmen är tillbaka med nygräddade bullar, smörgåsar och kaffe.

http://www.stockholmpride.org

Publicerad: 2003-06-17 17:54:56