QX träffar Fame

QX träffar Fame-Jessica och Fame-Magnus strax efter att de fått höra de andra låtarna som är med och tävlar i Eurovision Song Contest i Riga den 24 maj. Båda är förvissade om att det kommer att gå vägen, och varför inte? I alla fall om Siewert Öholms ”homomaffia” och Sveriges (och Europas) alla andra homosar får säga sitt!
Ni känns lite omaka – du Magnus är en ”rocker”, medan du Jessica verkar lugn och sansad.
Jessica: Skenet bedrar…
Magnus: Jag representerar en stil som är mer soulrockig, typ Anastacia, och skulle kanske låta mer så om jag gjorde egna låtar. Men jag och Jessica kompletterar varandra bra, det blir en fräck mix.
Vem av er är det som bestämmer mest?
Magnus Det är Jessica, jag får svansa efter…
Jessica: Vi kom precis på att vi är skorpioner båda två, och skorpioner är ju kända för att vara lite egna. Men jag tycker nog att vi är överens om det mesta.
Hur gick det egentligen till när Fame bildades?
Magnus: Jag fick reda på det i höstas när jag och några andra från Fame Factory uppträdde på Silja Line. Då kom Bert fram till mig och tyckte att jag skulle börja jobba tillsammans med Jessica och bli nya Friends. Att få jobba med Jessica tyckte jag lät kul, men att bli nya Friends var jag inte så pigg på. Men samtidigt kändes det ju kul att han hade fått upp ögonen för mig, att det kanske skulle bli en fortsättning efter Fame Factory. Då visste jag ju inte hur länge jag skulle få vara kvar.
Jessica: Jag fick en liten hint av Bert redan innan Silja-turen, som jag inte var med på. När Magnus kom tillbaka frågade jag honom om Bert hade pratat med honom. Då snackade vi ihop oss och var överens om att vi inte ville bli nya Friends, utan ett nytt fräscht band. Av alla deltagarna i Fame Factory så ville jag helst jobba med Magnus, det sa jag redan under uttagningen i Stockholm. Han är ju så jäkla snygg… Äh, jag bara skojar!
Magnus: Skojar?!
Jessica: Du är snygg också! Men framför allt tycker jag att Magnus har en så fantastisk röst. Jag visste att det skulle kunna bli riktigt bra.
Hur gick det till när ni ”fick” låten ”Give me your love”?
Jessica: Vi fick höra den första gången i oktober, innan den skulle skickas in, och kände direkt att det är en låt vi gärna är med och framför i Melodifestivalen. På demon var det Nina och Kim från Friends som sjöng. Det lät mycket mer Friends om låten då, innan vi fick sätta vår touch på den. Nu är den lite mer gitarrbaserad, och den där lilla synkopgrejen i slutet ”give me all-of-your-love” är faktiskt min idé. Det är jag jättestolt över.
Kommer ni att ändra något till ert uppträdande i Riga?
Magnus: Det kan mycket väl hända att det blir lite annorlunda ”stageing”, koreografi alltså, och andra kläder. Finalen går ju i slutet av maj, så då passar det med lite mer somriga kläder. Lite mer naket… Jag ska börja träna hårt så att jag vågar visa min bringa!
Då kanske du vill bli omslagspojke för QX också?
Magnus: Det får vi nog vänta med lite tills jag har blivit av med mina valkar.
Jessica: Klart att du ska, du är ju snyggast i Sverige!
Nu har hört de andra finallåtarna– vilka chanser tror ni att ni har?
Jessica: Jag tror de är ganska goda. Vi kommer nog bland de fem-sex bästa.
Magnus: Jag var förvånad när jag hörde de andra låtarna, mycket var inget att ha. Jag kände direkt att våra chanser ökade.
Vilka blir de farligaste konkurrenterna?
Magnus: Tyskland, Spanien och Holland. Inte Österrike i alla fall…
Jessica: Håller med, men jag tror att vi har en liten uppstickare i Norge också.
Vad är ni mest oroliga för ska gå fel i direktsändningen?
Magnus: Att man ska tappa texten och bara stå och mmm:a inför hundra miljoner tittare. Vad hemskt!
Jessica: Eller att jag ska snubbla med mina höga klackar… Fast det händer inte!
Känner ni stor press på er?
Magnus: Inte nu längre.
Så ni skulle inte känna att det är ert fel om Sverige åker ur tävlingen?
Jessica: Det är ju faktiskt Sveriges befolkning som har röstat fram den här låten tillsammans med en jury. Och vi kommer givetvis att göra vårt allra bästa. Gör vi ett lika bra framträdande som i Globen, fast helst ännu bättre, så är vi garanterat bland de tio främsta.
Skulle ni kunna tänka er att ställa upp i Melodifestivalen nästa år igen?
Magnus: Skulle det gå riktigt bra i Riga, så att vi vinner, då ställer vi inte upp nästa år. Även om vi får påtryckningar…Och vi har ju sett flera gånger att det inte går så bra för vinnare som ställer upp igen året efter, som Friends och Afro-Dite. Folk vill se nya ansikten.
Jessica: Jag vill ändå lämna det där lite osagt, det är ju nästan ett helt år tills dess.
Melodifestivalen har ju alltid varit en gayfavorit, och i år blev den av Siewert Öholm till och med anklagad för att vara styrd av en ”homomaffia”. Har ni märkt av någon ”homomaffia”?
Jessica: Absolut inte! Det här med Jonas och Marks grej reagerade jag inte alls på. De var ju där och försökte göra en rolig show. De var bra!
Magnus: Vilka skulle den där ”homomaffian” bestå av? Otäcka Andrés och Mathias eller? Ja, Andrés ser ju lite svartmuskig och gudfaderaktig ut…
Jessica: På Fame Factory trodde vi ett tag att Andrés var stum, han pratar ju aldrig (skrattar).
Magnus: Men jag märker ju att det finns ett jätteintresse för Melodifestivalen bland homosexuella. Jag går ibland in på QX Qruiser och kollar de klubbar som har startats till min ära där. En heter ”Allas vår Magnus”.
På Fame Factory blev ni kompisar med Andrés och Mathias – var de ert första möte med gayvärlden?
Jessica: Inte för mig, jag har jättemånga homosexuella vänner sedan tidigare.
Magnus: Jag hade inte umgåtts sådär jättemycket med homosexuella tidigare, så det var ganska nytt för mig. När jag träffade Andrés första gången tänkte jag ”himmel vilken jobbig människa”. Han hördes över allt och alla.
Jessica: Mathias var väldigt lågmäld i jämförelse.
Magnus: Men nu är Andrés är en av de personer från Fame Factory jag har knutit mest an till. Han är väldigt varm och kärleksfull!
Ni fick ju också spela på en massa gayställen som Tip Top, Patricia och på QX gaygala – var det annorlunda mot att spela på andra ställen?
Magnus: Inte direkt, förutom att folk är så himla gala-galna. Det blir väldigt mycket liv och rörelse, och det är ju kul!
Jessica: Man känner sig ju väldigt uppskattad när man kommer. När vi skulle uppträda på Tip Top och jag var höggravid, tänkte jag att jag bara fick följa med för att jag var den sista tjejen som var kvar. Men det blev ett ramaskri när jag gick upp på scenen! Jag kände så mycket kärlek! QX gaygala var också fantastisk, Sissela Kyle säger jag bara…
Får vi se er på Schlagergalan i Pride-parken i sommar?
Magnus: Blir vi inbjudna dyker vi upp, helt klart!
Jessica: Vi kommer ändå! Om vi så ska tränga oss in!
Tycker ni att ni har fått extra stor uppmärksamhet från just gaypubliken?
Magnus: Jag har fått en hel del brev, men bara enstaka från gaymänniskor – förutom en massa glada tillrop på QX Qruiser.
Jessica Jag är nog inte lika populär som Magnus där…Men när vi var på QX-galan var det en hel del tjejer som kom fram och var väldigt kärvänliga. En tjej sa ”vilken ära att få stå bredvid en så otroligt vacker tjej”. Det är ju jättekul att man går hem både hos tjejer och killar. Men de som skriver till mig är mest barn och mammor, det är också kul!
Har det hänt att killar stött på dig då Magnus?
Magnus: Inte mer än Andrés, han stöter ju på alla… Men jag har inte upplevt att någon kille har kommit fram och direkt raggat på mig. Fast jag har blivit varnad för att bögar kan vara ganska direkta och rakt på sak.
Har ni haft fördomar mot homosexuella som raserats i och med Fame Factory?
Jessica: Jag har aldrig haft fördomar mot någon, och under hösten träffade jag så många fantastiska människor. Bland annat Andrés och Mathias, som jag älskar!
Magnus: Jag hade inte heller några fördomar, men hade som jag sa innan hört att bögar kan vara lite ”på” och närgångna. Det var jag lite orolig för i början…
Jessica: Du får sluta vara så sexy!
Några fördomar som har bekräftats?
Magnus: Vissa bögar är lite fjolliga, men so what! Det finns ju många som är väldigt manliga också.

”Fames skiva kommer i början på maj”

Publicerad: 2003-04-21 15:12:54