QX dejtar

Carl har synts i reklamkampanjer för Hugo Boss, Calvin Klein och Versace. Han är 21 år och kommer från Enköping.
På Elle-galan i slutet av januari blev Carl Brolin utsedd till ”årets manliga modell 2003”. Dagen efter galan träffade QX en något trött Carl, men festandet och firandet hade som tur var lämnat de sköna 70-talslockarna och de intensiva ögonen intakta.
Är modellyrket välbetalt?
– Det beror på vad man jämför med. Man sliter väldigt hårt. Det är långa dagar. Man går på många olika castingar, och det kan hända att man inte får en enda visning. Och som kille är det svårt att bli rik som modell.
Känns det orättvist att tjejerna får mer betalt?
– Lite orättvist kanske, men å andra sidan vet man hur tjejer har det i andra yrken. Det här är ju den enda branschen, förutom porren, som tjejerna tjänar mest.
På tal om porr, finns det något modelljobb du skulle vägra göra?
– Ja, om det skulle vara något kränkande, när det känns fel. Jag skulle ju inte stå i en ballerinakjol…
Inte?
– Det beror ju på vad det är för situation, vilka man jobbar med och så. Men porr skulle jag i alla fall inte göra.
Yves Saint Laurent har en kampanj just nu med en helt naken man, skulle du ställa upp på det?
– Det skulle kanske bli jobbigt med allt snack från polarna och så, men å andra sidan så betalar parfymreklam bra. Det är ju en snygg och estetisk bild…
Hur kom du egentligen in i modellyrket?
– När jag var i en affär i Stockholm kom en scout från Stockholmsgruppen fram och frågade om jag ville bli modell. Det var för tre år sedan när jag fortfarande gick i skolan. Efter trean började jag modella på riktigt och stack till Paris. Sedan till New York för ett Calvin Klein-jobb, och sedan har det bara rullat på.
Hur ska man vara för att bli en framgångsrik modell?
– Det är bra om man är trevlig och ödmjuk. Och man får inte vara rädd för att stå framför kameran, man måste bjuda på sig själv. Man ska nog helst vara lång och smal, inte kort och tjock…
Tycker du själv att du är snygg?
– Det kan jag inte svara på. Jag är ju glad och frisk, det är det viktigaste.
Vad i ditt utseende är du mest nöjd med?
– Mitt hår är jag rätt nöjd med. Jag behöver inte kamma det så mycket, det har en skön stil som det är.
Händer det att du får komplimanger för ditt utseende?
– Ja, både från tjejer och killar. Det är inget konstigt med det.
Är du fåfäng?
– Lite är jag nog, tyvärr. Fast det är inte så att jag använder krämer varje kväll. Men det är klart att jag fixar frisyren innan jag går ut, och gillar att hålla på med kläder. Det ger en självförtroende när man gå ut.
Går du på gym?
– Nej, men jag måste börja med det. Man måste ju ha en estetisk kropp som modell, fast man behöver inte vara biffig. Det är bara i USA det är lite så fortfarande.
Att det är vanligt med bögar i modevärlden vet vi, men hur är det bland modellerna?
– Det är inte många bögar alls, det är nästan skumt. Jag vet inte varför.
Har du fått några skamliga förslag i jobbet?
– Jag har inte råkat ut för det, men man hör ju hela tiden att det händer. Att någon stor fotograf ringer och säger ”du måste komma och träffa mig på mitt rum…”. Och sedan får de ett bra jobb efter det. Själv tycker jag inte det är värt det, det är ju prostitution. Men det är mycket vanligare bland tjejerna. Så fort de kommer till en ny stad blir de utbjudna på lyxiga middagar.
Är det mycket droger i modellbranschen?
– Ja, men det är mycket droger över huvud taget just nu. Man har en helt annan syn på droger utomlands, i USA är det riktigt illa. Själv nöjer jag mig med alkohol, jag älskar den drogen!
Har du träffat några kända designers när du rest runt och modellat?
– Ja hela tiden, man är ju på deras kontor och så. Som Marc Jacobs och Jean-Paul Gaultier. De är alla väldigt speciella.
Hur var det att träffa Jean-Paul Gaultier?
– Han hade en massa skålar med godis på sitt skrivbord och bad mig ta en bit. Jag vet inte om det kanske var något slags test för att han skulle se vilken sort jag skulle välja. Jag valde någon gelépryl, men fick inte jobbet… Kanske skulle jag ha valt en chokladpralin?
Måste man vara hårdhudad för att klara av modellivet?
– Ja, det gäller verkligen att ha fötterna på jorden. Och man måste veta att man inte kommer att kunna leva på att vara modell resten av livet, man måste ha något att falla tillbaka på.
Vad tänker du falla tillbaka på?
– Jag är ju så ung, och det går ju bra – så jag vet inte…Som kille kan man köra tills man blir 30, men jag vet inte om man klarar av det mentalt. Annars vill jag pyssla med musik, fast det är ju en ännu svårare bransch…

Innan du börjar skriva ivriga beundrarbrev till Carl så kan vi berätta att han tyvärr är straight och att han inte är släkt med fotbollsspelaren Tomas Brolin

Publicerad: 2003-02-24 18:09:57