Markus tävlar i Melodifestivalen

Hej Markus, hur mår du?
– Tack bra.
Har intresset för dig och din låt ”Television” varit stort från media?
– Nej, det kan jag väl inte säga. Jag har inte fått så många telefonsamtal. Men det är bara skönt, jag trivs med att vara en underdog. Jag är glad att jag inte är segertippad.
På den stora presskonferensen i januari då alla festivalens artister var på plats satt du själv vid ditt bord.
– Ja, du såg det? De flesta journalister var upptagna med att intervjua de etablerade artisterna. Men det var skönt. Jag gick iväg och köpte dagstidningarna och satte mig och läste.
Jag har ju bara hört 19 låtar, men av dem tycker jag helt klart att din sticker ut. En udda låt som inte är någon typisk schlager, vilket känns skönt. Den känns lite Harpo och ”Moviestar” med en otroligt vacker refräng!
– Ja, jag håller med dig. Sen beror det ju lite på hur man ser på schlager. Är man konservativ så är ju min låt kanske mer en radiolåt. Men Afro-dite var ju egentligen inte heller någon typisk schlager-låt.
Hur skulle du själv beskriva den?
– Jag skulle nog säga att det är en poplåt med influenser av David Bowie. Det är äkta paret Peter och Pernilla Sahlin som skrivit den och Peter är helt besatt av David Bowie. De döpte till och med sin son till Ziggy. Låten har lite hårda 70-tals gitarrer med en glad och medryckande refräng. Och texten är finurlig och sarkastisk. Och med tanke på vad jag själv sysslat med det senaste halvåret i Fame Factory så förstår nog de flesta att det är med glimten i ögat.
Har du bestämt scenkläder och sånt?
– Ja, jag har fått kompromissa lite. Det ska ju vara lite glitter och glam och det är jag inte van vid, men jag har fått ge efter en del.
Var det en låt du föll för på en gång? Den känns ju väldigt mycket du!
– Ja, jag gillade den skarpt. Och jag sade till Bert på en gång när han sade att han hade en låt till mig, ”jag kan bara göra låtar på mitt sätt, jag kan inte sjunga nåt Diggiloo Diggiley”. Men den här gången hade Bert verkligen hittat rätt.
Du är ju i en ganska tuff grupp ikväll med Da Buzz, Pernilla Wahlgren, Jan Johansen, Mendez och Jill Johnsson.
– Ja, det är ju tufft. Det är ett fint sällskap man hamnat i. Men vi får se, några röster får jag kanske ändå…
Hoppas du att du vinner hela festivalen och blir Melodifestival-Markus med hela svenska folket?
– Ja, jag tycker att de här är roligt. Och jag skuulle tycka att det vore kul att få komma till Globen. Och skulle jag få åka till Riga så lovar jag att inte tacka nej (skrattar)…
Brukar du se på Melodifestivalen?
– Ja, jag har alltid tyckt att det varit kul. Jag såg kanske inte alla delfinaler, men självklart ser jag alltid de stora finalerna. Jag tyckte grekerna var bra förra året – fast på ett kul sätt. Och det ryska pojkbandet. Men jag kan ju inte alls lika mycket om festivalerna som min vän Mathias Holmgren…ha ha!
Kommer det ett album med dig snart?
– Ja, det är väl tänkt att det ska komma redan i mars. Jag har de flesta låtarna klara. Och jag tycker jag har starka låtar sedan tidigare i ”The Luckiest”, ”Television” och ”Actor”.
Och din version av ”The show must go on”?
– Njaa… Vet inte om jag tycker det blev så bra på skiva. Det är ju snudd på hädelse (skrattar). Det är lite farligt att ta sig an en sådan låt. Ingen kan ju sjunga som Freddie Mercury. Vi får se, lite respekt måste man kanske visa för såna stora artister.




Vad gör du annars? Det ryktas om att du börjat plugga?
– Ja, usch. Jag försökte mig på Juristlinjen, men det är för mycket med Melodifestivalen så jag har skjutit lite på studierna.
Ser du nåt på nya Fame Factory då?
– Ja, jag ser på veckofinalerna. Det börjar ta sig nu tycker jag. Personligheterna börjar lysa igenom. Och de har utvecklats otroligt mycket. Men i början tyckte jag inte alls att det var så bra.
I programmet i höstas framgick det att du var religiös, och då blev jag lite rädd att du ska tycka att homosexualitet är nåt fel och syndigt, är det så?
– Ha Ha!! Nej, verkligen inte! Andres var på mig tidigt och konfronterade mig. Så vi tog ett snack och jag förklarade för honom att en kristen människa inte får döma en annan människa. Kärleken mellan människor är det viktigaste av allt.
Så du håller inte med Carola?
– Nej, hennes uttalanden om homosexualitet får stå för henne. Men hon borde allt vakta sin tunga lite bättre!
Såg du att du hamnade på plats 11 på QX lista över Sveriges sexigaste killar nyligen?
– (skrattar!). Ja, Andres ringde på en gång! Och jag retades lite med Mathias som kom efter mig på listan. Ha ha! Det var en kul grej!
Lycka till ikväll, vi lovar att ringa och rösta på dig!
– Tack, det var snällt!

Ikväll 20.00 på SVT1 tävlar följande artister i Jönköping:
1. Crosstalk ”Stronger” 0718 – 321 01
2. DeDe ”Someone, Somewhere, Someday” 0718 – 321 02
3. Mendez ”Carnaval” 0718 – 321 03
4. Jessie Martins & Alive ”Ingen annan” 0718 – 321 04
5. Jill Johnsson ”Crazy in love” 0718 – 321 05
6. Da Buzz ”Stop! Look! Listen!” 0718 – 321 06
7. Markus Landgren ”Television” 0718 – 321 07
8. Pernilla Wahlgren & Jan Johansen ”Let your spirit fly” 0718 – 321 08

Publicerad: 2003-02-15 06:00:00