HIV

Expressen uppmärksammar idag barebacking. I ingressen sägs att fester arrangeras i nordiska städer där personer inbjuds att ha osäker sex. ” Någon av deltagarna kan vara hiv-positiv.” skriver Expressen.
Grunden till artikeln är en intervju i Rolling Stone magazine om ”Carlos 32” som tycker det är erotiskt att bli hiv-smittad.
På bland annat communityt Qruiser finns fyra klubbar som söker andra intresserade av barebacking. En medlem på Qruiser bjuder även in till en privat fest där man skall ha sex utan kondom. Och på Qruisers diskussionsforum har en debatt startats med anledning av artikeln i Expressen.

På RFSLs HIV-kansli säger man att det inte gjorts några undersökningar kring fenomenet här i Sverige.
– Vår erfarenhet är att det oftast handlar om en Internet-fantasi, förklarar Staffan Hallin. Får man som hiv-negativ reda på att den man skall ha osäker sex med är hiv-positiv så vill man inte längre. När man väl kommer till skott så åker kondomen ändå på. ”Gärna bareback – men bara om du är hiv-negativ.”
Själva företeelsen ser Hallin som i huvudsak amerikansk.
– När vi träffar transatlantiska kollegor så ser vi att det som de kallar bareback kallar vi oskyddad sex. Roten till det amerikanska begreppet är en slags uppgivenhet inför den höga hiv-prevalensen i USA och ett uppror mot de gamla farbröderna som håller på med säkare sex.

Qruiser har inte valt att ta bort klubbarna.
– Vi ser ingen grund till att stoppa folk från att fantisera om eller ens söka efter sex utan kondom, säger ansvarige utgivaren Jon Voss. Det är så att säga inte förbjudet i Sverige.
– Det avgörande problemet är knappast heller fantasier om bareback eller att några enstaka personer har oskyddat sex på en privat ”bareback”-fest. Den huvudsakliga smittspridningen sker via personer som inte ens vet om att de är smittade, vare sig de är på tu man hand eller på någon klubb IRL eller söker kontakt via nätet.
– Självklart är det dock helt vansinnigt att ha oskyddad sex, säger Voss. Risken att utsättas för hiv är för stor. Att driva människor som väljer att ha sex utan kondom under jorden, är dock lika mycket ett slag i luften som att tro att osäker sex försvinner om man förbjuder bastuklubbar. Därmed tappar man dessutom möjlighet att påverka. Det handlar då som nu om tålmodig information om säkrare sex och att lika tålmodigt motivera varje enskild att ta ansvar för sin och sina partners hälsa.

http://www.expressen.se/expressen/jsp/polopoly.jsp?d=10&a=9257

Källa: Expressen om barebacking

Publicerad: 2003-01-28 19:13:12