Homohets

Centerpartiets Ungdomsförbund och dess nye ordförande Fredrick Federley har anmält sajten homosexuellt.com för att man sprider en nidbild av homosexuella.
– Sidan gör gällande att homosexuella är sexuellt promiskuösa, pedofiler och att homosexualitet är en sjukdom. Sidan är inget annat är hets som borde falla under lagen om hets mot folkgrupp, Federley.
Därmed blir den nya grundlagen testad för första gången hos HomO – Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning.
– Hemsidan har funnits i flera år men tidigare har det inte varit möjligt att göra något åt sidan, säger Federley vidare. Det är ensidig och vilseledande information på sidan med det enda syftet att skapa en snedvriden bild av homosexuella. Det finns flera exempel på att homosexuella utmålas som pedofiler och sexuellt promiskuösa.

Samtidigt har homosexuellt.com enligt mediauppgifter lämnat in en anmälan till Datainspektionen riktad mot QX.se och communityt Qruiser.
Anonyma talespersoner för homosexuellt.com kontaktade tidigare i januari QX.se för att klaga på en Qruiser-klubb med namnet Mejla Homosexuellt.com.
Klubben har ett 90 tal medlemmar och startades den 8 januari. Då hette klubben ”krascha homosexuellt.com”. Efter påpekanden ändrades namnet och inriktningen dagen efter starten till att via mail protestera mot sättet homosexuellt.com beskriver homosexuella. I klubbtexten står bland annat:
”TILLSAMMANS KAN VI PÅVERKA!
Vi skickar protestmejl till den påkostade och välbesökta sajten www.homosexuellt.com. Där sprids grova fördomar om homosexuella under förevändning att det är vetenskapliga rapporter som presenteras.
Redaktionen på homosexuellt.com kan endast nås via mejl, och de för inte en öppen dialog. Men vi kan bemöta deras okunskap och fördomar med att skicka mejl med budskap om vikten av kunskap och om allas lika värde. Texten och mejladresserna finns nedan.
Vi uppmanar till en protestkampanj – inte till spamming eller mailbombning!
”

Klubbens kampanj avslutades i förrgår med hänvisning till att sajtens verksamhet nu uppmärksammats och att centerns ungdomsförbund anmält homosexuellt.com till HomO.
– Självklart får medlemmar på Qruiser bilda en klubb som uppmanar till protester mot exempelvis homosexuellt.com, kommenterar QX ansvarige utgivare Jon Voss anmälan till datainspektionen. När klubbarna på Qruiser används för att skapa ett engagemang mot det medlemmar uppfattar som orättvisor blir jag naturligtvis glad. Målet med Qruiser är att skapa ett aktiv och sjudande mötesplats för bögar, flator, bisexuella, transpersoner och våra vänner. När en klubb utvecklas till att delta i opinionsbildning är det något positivt.
– Att klubben först hade inriktningen att krascha en server var självklart inte godtagbart, fortsätter Voss. Grundaren följde dock omedelbart vår uppmaning att istället påverka genom att inrikta sig på metoder som inte förstör för andra. Bättre skola i hur demokratisk påverkan bör gå till kan väl knappast finnas.

http://www.cuf.se

Källa: Cuf

Publicerad: 2003-01-15 18:15:10