Som gay i Stockholm får vi ofta höra kommentarer och frågor från andra som lever som vi gör. Om hur det är möjligt att vi, Anita och Catharina som lever i ett lesbiskt förhållande, kan vara moderater. Ett så fördomsfullt och konservativt parti.

Redan här känns det angeläget att sätta stopp. Vem är det egentligen som är fördomsfull? Inte är det vi, inte är det våra partikamrater och inte är det vårt parti. Den moderata politiken premierar individualismen och just därför har vi valt att vara aktiva inom detta parti. Det verkar mer som att det är människor inom gayrörelsen som själva har fördomar vad det gäller partipolitik och andras åsikter.

Var och en får givetvis ha sin uppfattning och livsåskådning. Sannolikt kan det moderna och förändrade samhället uppfattas som någonting skrämmande för de människor i Sverige där tryggheten ligger i att saker och ting inte förändras. Och då må det gälla allt från Euro till det man tidigare kallade kärnfamilj.

Den oskrivna lagen om att man som gay står utanför det “normala” samhället och att man behöver egna lagar och förordningar för att skydda och värna sin minoritet, framstår för oss som obegriplig och kränkande. Vi tycker inte att man skall segregeras som gay eller för den sakens skull som invandrare eller kvinna, gammal eller ung. Vi är alla individer som lever i det svenska samhället och vi skall både kunna ge och få respekt, och framförallt visa tolerans för varandra och varandras val i livet.
Detta är en av grundprinciperna inom den moderata politiken – respekten för individen och individens rätt att själv bestämma över sitt eget liv så länge hon eller han inte utnyttjar andra eller gör någon illa.

Varför skall man premiera en politik som tar ifrån den enskilde individen bestämmanderätten över sitt eget liv och lägger över den på staten? Varför skall man premiera ett kollektivt tänkande?
Vi är inte alla stöpta i samma skor och passar inte in i rött hår och röda kläder. Nej, vi föredrar mångfalden i samhället och tycker individualism är något positivt – låt människor få tänka själva!
För oss är det självklart att den socialdemokratiska makteliten som har styrt vårt land i (alltför) många år, är rädda för de krafter som den moderata politiken kan frigöra hos den enskilde individen.

Vi som är gay, tillsammans med alla andra “minoriteter”, utgör en stor grupp människor med mycket kunskap, initiativ och kraft. Om vi vägrar se på oss själva som en grupp som är i behov av särskilda villkor för att åstadkomma något (kvotering i arbetslivet m.m.) och tror på oss själva som individer – att det är de kunskaper, kvalifikationer och värderingar vi har som är avgörande för vilka vi är och inte kön, hudfärg, religion, ålder eller om man är hetero eller homo, så är vi övertygade om att vi har kommit en lång bit på vägen till den öppenhet, tolerans och acceptans som är vårt samhälle värdigt. Låt oss alla lägga vår energi på att ta bort våra egna fördomar så kommer det bli betydligt lättare att se de riktiga utmaningarna. Att ändra attityder och beteenden kan sällan göras med lagar och särskilda förordningar – det kommer när man tar kontakt och samtalar med andra människor, visar vem man är och vad man står för, och framförallt visar respekt för andra människor och deras åsikter.

Vi vill också krossa myten om att man som lesbisk måste vara klädd i militärkläder, ha rakade huvuden, rösta rött och stå på barrikaderna med bara överkroppar! Det står självklart var och en fritt att välja detta om man vill. Men de flesta av oss lever som vilka andra svenskar som helst med hus, hund, katt och kombi i förorten.
För oss är individens rätt att själv få välja hur hon eller han lever och vill leva sitt liv det som är viktigt – oavsett om man är hetero, homo, singel, lever som par eller bor i kollektiv, och oberoende av bakgrund, hudfärg och religion. Utan mångfalden blir Sverige väldigt tråkigt och likartat, och detta är något vi alla förlorar på.

Detta är några av de saker som gör att vi är moderater – vi är två individualistiska kvinnor som lever tillsammans i ett parförhållande, och mycket stolta av vilka vi är!

http://www.gay.moderat.se

Källa: Gaymoderaterna

Publicerad: 2002-12-05 13:31:46