TV

Numera bor Anders i Stockholm där han mitt under lunchrusningen på restaurang Englunds, där han jobbar, blev upptäckt av en tv-producent. Resultatet blev programmet ”Kocken” i Kanal 5 där han bjuder sina kompisar på allt från ostmackor till anklever. Det blir mat för panka, bakfulla – och transor. På middagen med galatransorna Tollie och Dolores står inte ostmacka på menyn, om man säger så…
Varifrån hämtar du din matinspiration?
– Svår fråga. Mitt problem är att jag avskyr att upprepa mig. Därför kan jag inte svara på frågor som ”ditt favoritrecept?”. Men min fantasi är obegränsad. Jag kan få en idé av en liten bit rödlök i en sallad. Rödlök kan man hacka, skiva, fräsa, sautera, karamellisera – men vad kan man mer göra?
På vilket sätt kommer ”Kocken” att skilja sig från andra matlagningsprogram?
– Det är tack vare mig som person som programmet är annorlunda. Det är mycket livsstilskänsla – man hänger ju med mig och mina kompisar. Det handlar inte om att chocka någon, utan om att skratta och må bra.
Finns det någon mat som det inte passar sig att man lagar i tv?
– Nej, jag anser att tittarna är vuxna människor. Jag gör fet mat, enkel mat och även politiskt inkorrekt mat som anklever. Det är varje programs tema som styr maten.
Nu tänkte jag be dig om lite bra mattips. Vad skulle du bjuda på vid första dejten?
– Det ska vara något personligt och stiligt.
Om du vill få någon i säng?
– Då ska man nog inte äta så mycket, utan dricka… Mat är ju sövande.
När du bjuder hem farmor och farfar?
– De är döda. Men äldre personer gillar klassisk mat, så en wallenbergare skulle nog funka.
När du är ensam hemma?
– Spaghetti och tomatås kanske. Glufs!
Och när du har fest med dina transkompisar Tollie och Dolores?
– Då ska det vara lite bubblor, lyx och överflöd. Det är då anklevern kommer fram. Dolores är ju regerande Miss Pride och Tollie var det förra året, så de är verkligen transornas crème de la crème. Men jag känner dem sedan många år. Tollie och jag är från samma trakter och vi flyttade till Stockholm samtidigt. Fast när vi umgås är det med snubbarna bakom Tollie och Dolores, Nils och Daniel.
Umgås du mycket i gaykretsar?
– Ja, jag tycker att gaymänniskor är trevligt folk. Och stöter någon på mig när jag är ute så blir jag ju smickrad. Men egentligen är det ingen större skillnad på mina gaypolare och andra polare. Vi pratar om samma saker.
Tror du förresten att gaypubliken äter annorlunda mat än andra?
– Kanske att de inte gillar de där rejäla biffarna, men det är förstås en generalisering. De bögar som är intresserade av mat verkar dock vara det något alldeles otroligt, allt ska vara perfekt hela vägen – matchande stekpannor och så…

”Kocken” sänds torsdagar kl 20 i Kanal 5 med start den 31 oktober.

http://www.kanal5.se

Publicerad: 2002-10-31 15:13:26