Kyrkomöte
Till kyrkomötet som just nu pågår i Uppsala presenterades dokumentet ”Homosexuella i kyrkan – ett samtalsdokument från Svenska kyrkans Teologiska kommitté”.
Målet för kyrkan är att likt i kvinnoprästfrågan försöka få de olika synsätten som finns på samkönad kärlek och samlevnad inom kyrkan att fungera sida vid sida i ”ömsesidig respekt”.
Till kyrkomötet kom fem motioner som rör homofrågan och ”samtalsdokumentet”. Alla fem med en antingen kritisk syn på homoäktenskap eller med en uppmaning om ytterligare försiktiga och fördjupade samtal.
1999 beslutades att partnerskapsregistrerade par kan inför anhöriga ta emot en förbön över sin samlevnad. De präster som inte kan eller vill ge förbön skall slippa men också förmedla kontakt till annan präst.
Vid 2000 års kyrkomöte blev frågan om kyrklig vigsel aktuell genom en motion och processen för ett ställningstagande kring synen på homosexualitet skyndades på. I mars i år antog kyrkostyrelsen den rapport som nu diskuteras.
Nu skall diskussionen ut i församlingar och stift. Med ”samtalsdokumentet” som bas skall klarhet om vilken praxis som skall råda inom kyrkan utvecklas. Tystnadens kultur skall brytas liksom homosexuellas utanförskap, är tanken. Men man varnar för en ”forcerad” process och vill ge tid för ”reflektion och bearbetning”.
Till TT kommenterar EKHOs vice ordförande Per Olof Widell beslutet på kyrkomötet som ”positivt”
Av alla beslut som fattats inom Svenska kyrkan de senaste 25 åren bedömer jag det som fattades i dag som det viktigaste. Kyrkan har gjort ett vägval, ett mycket viktigt sådant, sa han till Tidningarnas Telegrambyrå i går.
http://www.svenskakyrkan.se/km-2002/betankanden/Kl200201.shtml#TopOfPage
Källa: Läs hela rapporten
Publicerad: 2002-10-24 16:57:20
Uppdaterad 2017-04-30