Riksdagsöppnande

Efter riksdagens högtidliga öppnande och mitt i turerna kring hur den svenska regeringen till slut kommer se ut, samlades gay och gayvänliga politiker på TipTop.
QX, KomUt och Sylvester bjöd tillsammans med Ulrich Bermsjö in till ett riksdagsparty på TipTop.
Även om lokalen, trots temat och den billiga baren, inte var direkt fullsatt var den svenska gaypolitikens alla företrädare på plats.
Förutom Tasso Stafilidis (v), Tobias Billström (m), Martin Andreasson (fp) Börje Vestlund (s) och Ulf Holm (m) fanns såväl Anna Kinnberg (m), Helena Bergholtz (fp), Gustav Fridolin (mp), Hillevi Larsson (s) och Fredrick Federley (c) på plats tillsammans med en radda politiskt engagerade från alla partier utom kd.
Efter middag var det taldags och HomO Hans Ytterberg valde att formulera sitt hyllning lite tvärtom:
– Vi gratulerar inte er, utan oss, sa han och påminde om hur mycket det sexualpolitiska läget förändrats sedan riksdagen 1973 uttalade att ”homosexuell samlevnad är en ur samhället fullt acceptabel samlevnadsform” (ungefärligt citat, reds. anm.)
– De visste inte vad de gav sig in på när de skrev så, sa han glatt.
Hans Ytterberg och RFSLs ordförande Sören Andersson lovade bägge att de skulle vara blåslampor och se till att de fem nu inte skall få chans att ta det lugnt i HBT-frågorna.
Alla fem riksdagsledamöter höll tal där de tackade för uppmärksamheten. Medan moderaten Tobias Billström hyllade Malmö som den mest gayvänliga staden och marknaden som bästa regulatorn i samhället, fokuserade ”åldermannen” i sammanhanget Tasso Stafilidis på vikten av det tvärpolitiska arbetet i riksdagen.
– Jag är även glad att få fyra kollegor så jag nu kan våga besöka riksdagens bastu, sa han och berättade att han hittills inte vågat sig dit av oro för att ”gubbarna” skulle lämna bastun när han kom dit.
Ulf Holm tog upp det internationella arbetet och berättade om sin assistent under hans tid som EU-parlamentariker. Assistenten sitter idag fängslad på Maldiverna. Officiellt straffas han inte för sin homosexualitet, berättade Ulf Holm, utan man har valt en annan ”brotts”-rubricering. Det draget från Maldivernas straffväsende gör det idag omöjligt för mannen att få asyl i Sverige.
– Jag hoppas att kunna bidra till att man skall kunna se på verkligheten i länderna människor flyr från och inte bara hålla sig till byråkratin, sa han.
Det internationella spåret tog såväl Sören Andersson som Tupilak-aktivisten Bill Schiller upp. De två uppmanade riksdagsmännen att vända blickarna utanför Sveriges gränser och engagera sig för HBT-personers situation utomlands.
Även Fredrick Federley (c) höll ett kort tal där han beklagade att det bara var 49 personvalsröster som höll honom utanför riksdagen. Men han hänger knappast läpp, förutom sin plats i Kungsörs kommunfullmäktige är han nu nominerad som ny förbundsordförande i centerns ungdomsförbund. Så han har att göra till nästa chans – valet 2006.
Stafilidis konstaterade i sitt tal att det bara var män som kommit in i riksdagen – han välkomnade de icke öppet lesbiska och bisexuella kvinnorna i riksdagen att komma ut och hoppades på att framöver få se transpersoner som riksdagsmän.




Moderaten Anna Kinnberg missade en riksdagsplats men kramar om partikollegan Tobias Billström




HomO Hans Ytterberg höll tal för de nya riksdagsmännen




Helena Bergholtz (fp), en an riksdagens mest homovänliga, välkomnade Martin Andreasson




Stiligt riksdagsparty på TipTop




Ulf Holm (mp) och Tasso Stafilidis (v)

Publicerad: 2002-10-01 11:23:37