Musik

Din nya skiva ”Antenna” skiljer sig från dina tidigare, berätta.
– Jag ville göra något nytt för att få en utmaning, annars skulle den ha blivit som mina tidigare. Nu åkte jag ned till Funkstörung i Tyskland och hade ingen aning om var vi skulle hamna. Redan under Poison-perioden kände jag mig attraherad av Aphex Twin och annan elektronisk musik samt att jag DJ’at mycket och sett hur viktig dansmusiken är för människor. Och sedan har mycket förändrats i mitt liv, har flyttat hem till Sverige och mår bättre än på länge – så den nya skivan visar vem jag är idag.
Vad har det betytt att du varit stor i Frankrike?
– Frankrike var först med att släppa min skiva utanför Sverige och jag blev lite av en stjärna där. Därifrån har det spritt sig… och det är samma sorts människor som gillar mina grejer i olika länder. De finns i Sverige också, men låtarna har ju inte spelats i radio utan har spridits från mun till mun.
Det snackats mycket 80-tals retro…
– Ja, det där kan jag diskutera länge… många verkar avsky eller tycka 80-tal är fånigt. Men jag tycker det är värt att försvara. Retron gäller för allt – mode, konst, film… men det är bara i musiken som man är i samma situation som då. Den tekniska utvecklingen för datorer innebär idag vad syntarna gjorde då. Så det handlar inte om att artister som Fisherspooner, Felix (Fisherspooner och Felix da Housecat – och även Miss Kittin – ingår i det tyska “artistkolletivet” på skivbolaget Int. DJ Gigolo som gör musik som av andra kallas 80-tals retro) eller jag själv försöker låta 80-tal…
Appropå Fisher’ vad tycker du om den nya populariserade performancekonsten?
– Fantastiskt, extremt coolt, och modernt.
Du har en ganska androgyn framtoning – har du varit kär i en kille någon gång?
– Jag kan vara attraherad av män men inte sexuellt. Jag attraheras av och vill vara tillsammans, arbeta, och ha långa diskussioner med kreativa människor. Sen… mina feminina sidor är extremt kreativa och dom har jag utvecklat. Jag bejakade dom tidigt och var aldrig rädd för att göra det. Det kan nog leda till att man blir mer androgyn än killar som inte vågar…
Vem har stylat din frisyr och hur lång tid tar det att fixa den?
– Jag har haft min mohikan i två år nu. Den klipptes inför en modeplåtning. För omslaget på Antenna färgade Peter Andersson på Mika’s den röd så den ser såhär laserskuren ut. Jag har ju aldrig ställt min mohikan rakt upp och det tar ju ingen tid alls. Ibland plattar jag till den på morgonen.
Du är den enda människa vi vet som är smalare än Rickard Engfors – vad äter du egentligen?
– Jag vet inte många som äter mer än jag! Jag älskar mat, men äter bara vegetariskt och jag älskar att laga mat, och baka bröd.
Är det sant att Bert Karlsson har suttit barnvakt åt dig?
– Ja, vi bodde grannar i flera år. Han är en slags professionell mångsysslare och är väldigt bra på att känna av vad Medelsvensson är i behov av och sen snabbt genomföra sina idéer. Han har märklig smak ibland, men är extremt duktig.

Jay Jay Johanssons album ”Antenna” (BMG) finns ute nu.

http://tracker.tradedoubler.com/pan/TrackerServlet?p=46&a=24720&g=0

Källa: Köp Jay-Jays skiva

Publicerad: 2002-09-17 18:37:11