Gay Spirit

I början av augusti gav sig ett gäng modiga män och kvinnor till Värmland, strax utanför Filipstad, för att medverka på Gay Spirit. Veckan var inte bara tänkt som rekreation utan ville också ge oss en möjlighet att titta djupare på både svårigheter och glädjeämnen i livet.
Säkert var det många som funderat både en och flera gånger innan de vågade hoppa på tåget. Det innebär ju alltid en utmaning att visa mer än den
lyckade sociala fasaden inför andra.
Gänget, som bestod av alla åldrar mellan 20 och 70, visade sig dock vara en modig skara individer. Mycket snabbt skapades en varm och nära stämning som inbjöd till ärlighet och att våga utmana sina rädslor.




Våra kursledare, Marie Louise Landén, Göran Lundh och Tomas Frankell, serverade en varierad kompott som bestod i morgonyoga och olika workshops med tema som avvisande, närhet, gränser, ilska och egenvärde.
En kväll delade vi upp oss i mans- och kvinnogrupper. Jag tror många upplevde det förlösande att höra andra berätta om sina sexuella äventyr och ”nojor”.
Ibland är skratt den bästa medicinen.
En annan lustfylld upplevelse blev den utlysta massagekvällen. Vi fick dela upp oss tre och tre. Var och en fick därefter lägga sig i mitten och
masseras med olja av fyra händer. Det var inte riktigt så naughty som det kanske låter, men härligt och njutningsfyllt.




Alla aktiviteter var frivilliga att delta i. Jag personligen deltog i allt. En av dagarna ägnades åt utflykt.
Det blev två grupper varav den ena begav sig ut på skogs vandring för att besöka några grottor. Den andra åkte till Selma Lagerlöfs Mårbacka. Två av de yngre tjejerna i gruppen ställde guiden mot väggen gällande Selmas
lesbiska läggning. ”Jovisst,..det finns forskning som visar att Selma”, medgav den unga kvinnan som guidade oss runt. Efter det var våra tjejer
nöjda och vi kunde fortsätta rundvandringen, dock med en något omtumlad heteropublik.




När det gällde yoga och meditation var de flesta nybörjare. Men alla gjorde så gott de kunde. Kombinationen av andning och rörelse gör gott för både kropp och själ.
Vädrets makter stod oss bi hela veckan så det blev många svalkande dopp ”i bara mässingen”. Många utnyttjade även möjligheten till kajak paddling.
Till sist en eloge till kocken, vår vegetariska mat var fantastiskt välsmakande.

Gay spirit kommer att äga rum igen direkt efter Stockholm Pride nästa år mellan 4 – 10 augusti år 2003 på samma ställe i Värmland.

Det kommer att anordnas en Gay spirit weekend utanför Stockholm i Kålvik den 25 till 27 oktober.

Vill du veta mer kan du kontakta
Marie-Louise på 08-6270505
eller Göran 08-6503763.

Publicerad: 2002-09-07 17:29:13