Val 2002

I nya numret av QX uppmärksammas miljöpartisten Gustav Fridolins kampanj mot förbudet för män som har sex men män att lämna blod.
Han gick med två killkompisar till blodgivarcentralen Kungstappen i Stockholm. När de tre uppgav att de haft sex med andra män fick de, enligt reglerna, nej.
– Reglerna pekar ut en hel grupp som om alla är presumtiva hiv-bärare, menar Fridolin.
– Förbudet att ge blod är ett exempel på att det lever kvar gamla regler som måste ändras.
I artikeln uppges att man kan spåra smitta i blodet ”bombsäkert” bara tre dagar efter ett smittillfälle. Den uppgiften har fått flera personer med kunskap om smittspårning att reagera kraftigt.
– Uppgiften stämmer inte det måste ha varit en missuppfattning, säger Fredrik Boström medicinskt ansvarig för Kungstappen. Man kan möjligen få testsvar efter tre dagar.
Boström säger att ju närmare smitttillfället ju osäkrare är möjligheten att hitta smittämnen eftersom man söker antikroppar och dessa måste ha bildats.
Torsten Berglund på Smittskyddsinstitutet har lång erfarenhet av att arbeta med hiv-positiva som kurator på gaymottagningen Venhälsan i Stockholm.
– Detta handlar inte om diskriminering utan om att skydda liv, säger han till QX.se
Berglund har bland annat erfarenhet av de fall då män som haft sex med män fått veta att de är positiva efter att ha lämnat blod. Han säger att de är bland de mest dramatiska.
Torsten refererar till ett fall med en ung kille som tyckte det var diskriminerande att han inte fick lämna blod. Vid testningen av hans blod fick han svaret att han var hiv-positiv.
– Det blev naturligtvis chockartat för honom, sävger Torsten. Han hade bara haft sex med några få killar som han ansåg han litade på.

Idag får alltså män som har sex med män inte lämna blod. Det gäller inom hela EU. Detsamma gäller intravenösa drogmissbrukare och personer som är födda i tropiska områden.
De som besöker tropiska områden utan aids och som har haft oskyddat sex har en karenstid på tre månader innan de får lämna blod, har man varit i tropiska områden där aids förekommer är karenstiden sex månader. Om man dessutom ätit vissa mediciner skall man inte lämna blod.

Sedan 1985 då man införde reglerna för blodgivning har ca 50 blodgivares blod upptäckts vara smittat av hiv. Av dessa har drygt hälften varit blod från män som haft sex med män. En klar överrepresentation.
– Det är ibland killar som av ”politiska” skäl velat lämna blod och då riskerar man oerhört mycket eftersom hiv-prevalensen i gruppen är avsevärt mycket högre än hos andra, understryker Torsten Berglund.

På RFSLs HIV-kansli följer man regelbundet Socialstyrelsens arbetet för att fram bättre regler för blodgivningen.
– Att ge blod är ingen mänsklig rättighet, konstaterar Staffan Hallin på kansliet.
Förbundet är dock inte nöjda med de regler som finns idag. Idag står det ”En man som haft samlag, oralt eller analt, med en annan man kan inte bli blodgivare.” Några möjligheter till undantag ges inte.
– Det är inte diskriminerande att utesluta någon för att man haft sex som innebär risk, säger Hallin och jämför att ha sex med andra män med att ha sex i ett land som Uganda där hiv är vanligt förekommande.
– Som en man som har sex med män löper jag större risk att i min sexuella aktivitet ha stött på viruset. Män som har sex med andra män har en risknivå 1 på 109 att stöta på viruset. För ”Kalle i Duvemåla” som enbart har sex med tjejer är risken 1 på 15 800.
– Det är alltså inte diskriminering utan ett faktum.
Däremot önskar RFSL att även män som har sex med män, likt andra riskgrupper, skall ha någon form av tidsbegränsning för sin blodgivar-karantän. Förbundet och även HomO samtalar Socialstyrelsen för att ta fram ett förslag till hur denna tidsbegränsning skall formuleras på ett icke-diskriminerande sätt.
Staffan Hallin understryker även att det är viktigt att man på Blodcentralerna inte bemöter blodgivare diskriminerande.
– Det är OK att bli avvisad för det man gjort, men inte för den man är, formulerar sig Hallin.

Från engagerade i kampen mot hiv och aids finns alltså uppmaningen kvar: lämna inte blod om du är en man som haft sex med en annan man.
Redan i januari 1983 gick RFSL i i en uppmaning till Sveriges bögar att inte ge blod och Sverige har inte haft någon smitta via inhemskt blodgivning.
– Det är i hög grad ett resultat av att vi har tagit vårt ansvar, avslutar Hallin.
Fredrik Boström på Kungstappen konstaterar för QX.se
– Blodprodukterna har aldrig varit säkrare än de är idag.

Publicerad: 2002-09-05 15:52:18